L’Hospital d’Olot utilitza un nou sistema de seguiment i valoració de l’alta quirúrgica sense ingrés

S’envia un SMS a les 24 hores de l’alta quirúrgica a Hospital de Dia per tal de fer un seguiment de l’estat del pacient. 
El projecte es va iniciar a finals de setembre i ha tingut una bona acceptació dels usuaris. 

L’Hospital d’Olot va iniciar a finals de setembre un nou projecte a l’Hospital de Dia Quirúrgic per tal de millorar el control i seguiment a les 24 hores de l’alta quirúrgica. S’utilitza només en aquells casos en què es fa una cirurgia sense ingrés com podrien ser les cataractes o les hèrnies, i també amb les proves complementàries invasives com les puncions, les colonoscòpies o les gastrocòpies. 

El funcionament és senzill i àgil. El pacient rep un SMS amb un enllaç a un qüestionari 24 hores després de l’alta, quan ja és al domicili. 

El qüestionari consta de quinze preguntes com per exemple si té febre, si la ferida està envermellida o calenta, si té dolor o efectes secundaris com nàusees o vòmits. Les respostes a aquestes qüestions estan valorades de l’1 al 4: l’1 és el més favorable i el 4, desfavorable. A partir d’aquí, si es detecta una situació anòmala en alguns dels punts establerts, la infermera rep un correu electrònic amb el contingut de l’enquesta i truca al pacient per fer-li un seguiment més acurat i resoldre la complicació. 

La iniciativa persegueix dos objectius: per una banda donar valor a una tasca de les infermeres perquè fins ara aquest seguiment es feia via telefònica i, per l’altra, proporcionar autonomia al pacient per respondre el qüestionari del seu estat de salut post-quirúrgic. 

En aquests tres primers mesos d’implementació s’han enviat més de 700 missatges i han tingut una resposta del 78 %, un percentatge que, segons Irene Roura, cap d’unitat de l”Hospital de Dia, hauria d’augmentar en els següents mesos “amb la tasca de l’equip d’infermeria d’informar els usuaris de la importància de respondre aquest formulari, que permet fer una valoració acurada de cada cas i detectar punts de millora”. 

En aquesta prova pilot, les infermeres s’han dedicat a “donar resposta i assistència només a les incidències clíniques, que són poques”, explica Roura. Tot i això, també s’ha detectat un suggeriment recurrent dels pacients: el temps d’espera per entrar a quiròfan. Actualment és d’una hora o una més mica, un “temps totalment necessari per a la preparació del quiròfan i les condicions de cada pacient, que garanteix una atenció integral i òptima” i que, en algunes ocasions, es pot veure incrementat per la irrupció d’una intervenció urgent.