L’Observatori d’Humanitats participa en l’organització
de la XVIII Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica
aquest novembre

El congrés bianual que organitza la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica enguany compta amb la col·laboració de l’Observatori d’Humanitats en Medicina, l’Espai Cràter, Turisme Garrotxa i l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot. 
El gabinet de curiositats de Can Bolós serà un punt central de la Trobada, que també comptarà amb activitats socials i culturals
a la ciutat. 

La Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT), filial de l’Institut d’Estudis Catalans, ha escollit la ciutat d’Olot com a seu de la XVIII Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica. Aquesta reunió científica, celebrada cada dos anys, té per objectiu acollir els treballs de recerca i les activitats que duen a terme els socis de la SCHCT, així com els treballs d’altres investigadors i investigadores que hi vulguin participar. L’organització de l’esdeveniment compta amb la coordinació de l’Observatori d’Humanitats en Medicina, l’Espai Cràter, l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot i Turisme Garrotxa. 

Del 21 al 23 de novembre la ciutat d’Olot serà punt de trobada d’experts d’un ampli ventall de disciplines relacionades amb la ciència i la tècnica d’arreu del territori català, valencià i balear. Amb l’objectiu de teixir un espai comú entre ciència, territori i societat, el comitè organitzador pretén vincular la Trobada a la ciutat a través de jornades tècniques, que tindran lloc a l’Espai Cràter, i diverses activitats socials i culturals complementàries, d’entre les quals destaquen la visita a Can Bolós i a l’espai de restauració dels fons Bolós, al Museu dels Sants. 

El gabinet de curiositats de Can Bolós i altres activitats socials i culturals seran clau per a la Trobada

La comarca de la Garrotxa, a més de situar-se en un entorn natural estimulant per als investigadors, també compta amb un gabinet de curiositats únic a Europa: el gabinet de curiositats de Francesc Xavier de Bolós. Les persones que participin a la Trobada podran visitar l’estança on de Bolós va disposar la seva excepcional col·lecció -de fòssils, minerals, animals dissecats i tota mena de documentació- que la família ha conservat des de mitjan del segle XIX, i les peces que es troben en procés de restauració al Museu dels Sants. 

Per altra banda, el comitè organitzador continua treballant perquè la celebració de la Trobada es vinculi amb les activitats socials i culturals de la ciutat, les quals anunciarà juntament amb la programació. 

El programa de residència Faberllull, el diàleg amb la trobada

La XVIII Trobada de la SCHCT també es vincularà amb una residència dedicada a les ciències de la terra que tindrà lloc a Faberllull del 19 de novembre a l’1 de desembre del 2024. Investigadors de la història i la filosofia de la ciència vindran des d’Itàlia, Bèlgica, Estats Units, Catalunya i l’Estat Espanyol per generar un espai de reflexió i investigació en la relació entre la ciència, el territori i la societat a partir de l’estudi històric del desenvolupament de les ciències. 

Convocatòria oberta per enviar comunicacions

La Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica ja ha obert la convocatòria per presentar tant sessions temàtiques com comunicacions que seran avaluades pel comitè científic de la Trobada. Les dates límit d’enviament són el 10 de juny, per a les sessions telemàtiques, i el 20 de juny, per a les comunicacions. Tota la informació sobre la XVIII Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica es pot consultar a la seva pàgina web