Participació en el 45è Congrés Mundial d’Hospitals a Dubai, amb l’estudi de l’ús de la teràpia immersiva per millorar els nivells d’ansietat

Marta Linares, psicòloga clínica de la Fundació, presenta l’estudi “Avaluar els beneficis de la teràpia immersiva en la disminució de l’ansietat dels professionals de la Fundació”. 
L’estudi conclou que un 85,7% dels professionals va millorar el seus nivells d’ansietat i un 83% el seu benestar. 

Aquest matí s’ha presentat, al 45è Congrés Mundials d’Hospitals celebrat a Dubai un estudi impulsat des de l’Àrea de benestar professional de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. La representant de la Fundació, i qui ha liderat el projecte, ha estat la psicòloga clínica Marta Linares. 

L’estudi es va iniciar el març del 2021 amb l’objectiu d’analitzar els beneficis de les teràpia immersiva en la gestió emocional, sobretot després del gran impacte que ha suposat la pandèmia de la COVID-19 entre els professionals de la salut. 

Es va comptar amb la participació de 35 professionals voluntaris que es van sotmetre a dos tests, un relacionat amb l’ansietat i un altre amb el benestar. Un cop passades les vuit setmanes d’estudi, i havent realitzat dues sessions setmanals, es va detectar que un 85,7% havia millorat els seus nivells d’ansietat i un 83%, el seu benestar. Així doncs, els resultats indiquen que la teràpia immersiva utilitzant la tecnologia MK360 de Broomx millora la percepció dels nivells d’ansietat tant físics com psíquics, i augmenta el sentit de cura i auto-cura. 

En el context professional i social de la pandèmia per COVID-19, els professionals van estar sotmesos a un estrès emocional de forma sostinguda, i per aquest motiu s’intenta reforçar l’oferta de serveis centrats en el benestar emocional dels treballadors. Experiències de característiques similiars s’han demostrat molt beneficioses en diverses especialitats en el camp de la salut mental, però també en altres àrees com la pediatria, la neurologia, les cures pal·liatives i l’atenció geriàtrica. 

El mes d’agost, la revista International Journal of Environmental Research anb Public Health va publicar l’estudi “Avaluar els beneficis de la teràpia immersiva en la disminució de l’ansietat de les persones de la Fundació”. 

El primer sistema de projecció immersiu del món 

La Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa compta amb una sala equipada amb el projector MK360 de Broomx Technologies, el primer sistema de projecció immersiu del món. A través d’aquesta tecnologia es transforma una habitació o espai en una experiència multisensorial immersiva, que pot ser compartida amb diverses persones, sense la necessitat d’utilitzar ulleres de realitat virtual ni altres dispositius. També permet retransmetre immersivament i per streaming un esdeveniment gravat en 360 graus. Aquesta tecnologia millora l’experiència del participant perquè li permet relaxar-se i millorar el seu benestar emocional, reduir la percepció de dolor, generar exercicis i teràpies centrats en l’estimulació de les funcions cognitives, i treballar habilitats adaptatives.