Presentem a Girona la Xarxa d’Innovació en Salut, una plataforma per compartir projectes i experiències en R+D+I

La Xarxa s’ha presentat i constituït formalment en una jornada amb prop d’un centenar de persones que ha tingut lloc aquest matí a l’Auditori Josep Irla de la Generalitat a Girona

Aquest matí s’ha donat el tret de sortida a la Xarxa d’Innovació en Salut de les comarques gironines amb una jornada a l’Auditori Josep Irla de la Generalitat a Girona amb prop de 100 participants. La plataforma de col·laboració creada per totes les entitats de l’àmbit de la salut i social de les comarques gironines interessades en la consolidació i expansió de la R+D+I medicosanitàries i social i de les tecnologies aplicades en aquests àmbits s’ha presentat avui per tal de dotar-se d’un espai comú d’interessos R+D+I amb la finalitat de portar a terme, de forma conjunta, activitats de suport a projectes de R+D+I i la seva transferència de coneixement.

La inauguració de la jornada ha anat a càrrec de Miquel Carreras, gerent de la Regió Sanitària de Girona, i d’Eva Palau, regidora de salut en funcions de l’Ajuntament de Girona. Durant la seva intervenció, Carreras ha defensat la Xarxa d’Innovació com un “espai de col·laboració i creació de solucions innovadores en l’àmbit de la salut, amb un únic objectiu comú: millorar l’atenció a la salut de la població”. Així mateix també ha remarcat la importància de la investigació i la recerca i que tot el coneixement generat “es tradueixin en aplicacions clíniques que aportin benefici sobre la salut”.

Per la seva banda, Palau ha subratllat l’estreta vinculació entre la tecnologia i l’assistència sanitària, així com la col·laboració entre l’àmbit sanitari, social, investigador i empresarial per seguir progressant en la innovació en salut i “avançar cap a una sanitat gironina de molt alta qualitat”.  

En la primera part de la jornada Neus Domènech, referent d’innovació a la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa (FHOCG) i qui ha liderat aquesta iniciativa, ha presentat els objectius, els eixos de treball i les possibilitats de col·laboració de la Xarxa i ha desvetllat la imatge corporativa pròpia que tindrà. Seguidament ha tingut lloc una taula rodona on s’ha parlat de la innovació com a factor clau per la sostenibilitat del sistema sanitari amb representants de diferents empreses com Smart Lollipop, BAGI, l’Insitut de Recerca Germans Trias i Pujol i GoodGut from HIPRA.

La segona s’ha destinat a conèixer experiències innovadores de les entitats associades a la Xarxa, tant en l’àmbit assistencial com de serveis generals. Els principals temes que s’han tractat han estat: les fèrules 3D amb representants de la FHOCG i l’IAS-ICS Girona, la intel·ligència artificial aplicada als processos alimentaris per part de la Fundació Salut Empordà i Emporhotel i SSIBE, el model d’atenció on-line amb els centres sanitaris privats de la Xarxa –Clínica Girona i Clínica Bofill-, i finalment el BC Sentinel –el WhatsApp català entre professionals i pacients, explicat per l’equip de PADES de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. 

Per últim, la cloenda ha anat a càrrec de Josep Maria Padrosa, director-gerent de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, que ha posat en valor Girona com a territori capdavanter en iniciatives d’innovació. “Hem de confiar en el projecte perquè a Girona molts àmbits d’innovació que ja funcionen i un recorregut en iniciatives d’aquest tipus”, ha assegurat.

Actualment integren la Xarxa tretze entitats: la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, la Fundació Hospital de Palamós – Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, Fundació Hospital de Campdevànol, Corporació de Salut del Maresme i la Selva, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta, l’Institut d’Assistència Sanitària, l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona, l’Institut Català de la Salut, la Fundació Salut Empordà, la Clínica de Girona SA, la Clínica Bofill SL, Albera Salut SLP i la Universitat de Girona, amb el suport institucional de la Regió Sanitària de Girona.