Primer Premi a la millor pràctica en Acció Climàtica i Salut Planetària del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya
És pel projecte Boscos per la salut: un nadó, un arbre, presentat pel pediatre ambiental Ferran Campillo
El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) va celebrar la primera edició dels Premis a les millors pràctiques en Acció Climàtica i Salut Planetària en l’entorn sanitari, uns guardons amb els quals vol reconèixer projectes impulsats per professionals i centres sanitaris compromesos davant l’emergència climàtica, amb l’objectiu de liderar el camí cap a un futur més sostenible i just. L’acte va tenir lloc el dijous 22 de maig a sala d’actes del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB).
En la categoria d’altres àmbits assistencials, el projecte del pediatre Ferran Campillo: Boscos per la salut: un nadó, un arbre, va rebre el primer premi.
El projecte es desenvolupa en 3 etapes: prenatal, neonatal i postnatal. Comença durant l’embaràs, en què a través d’un cribratge mediambiental (“Full Verd”) mitjançant entrevista s’avaluen els possibles factors de risc mediambientals en aquesta etapa i s’avalua la freqüència de contacte amb la natura. En el moment del naixement, es lliura un plançó d’una espècie autòctona a la família (“arbre germà”), que es planta en entorns propers a l’hospital i es convida a seguir sessions guiades per a famílies amb nadons menors d’un any al voltant d’espais naturals de la comarca. Finalment, es realitzen altres activitats com visites escolars per explicar conceptes com “una Sola Salut”, els determinants de la salut relacionats amb l’entorn, i hàbits saludables, entre d’altres.
Del 2020 al 2025, s’han lliurat i plantat més de 500 “arbres germans”, contribuint a una captació aproximada de 7,5 tones anuals de CO2. El 2023, de 315 embarassades (79,9% del total d’embarassos registrats a l’hospital), un 32,14% referia tenir activitats al medi natural diàriament, un 42,21% algun cop a la setmana, un 16,56% algun cop al mes, un 5,52% mai o gairebé mai i un 3,57% només a les vacances. Quinze famílies han participat al programa pilot de sortides guiades. Uns 300 alumnes de la comarca visiten cada any el “Bosc per a la salut”, on coneixen els beneficis del contacte amb la natura i altres hàbits saludables i de promoció de la salut.
L’objectiu d’aquest treball era conèixer el contacte amb la natura en aquesta etapa i proposar activitats de promoció de la salut al medi natural (“prescripció de natura”).
