S’inicia la campanya #Tria /Salut per informar de les mesures de prevenció i protecció durant l’estiu

Salut vol conscienciar sobre la importància de seguir aquest any els consells. Per aquest motiu presenten la campanya #Tria/Salut, amb un doble repte: informar de les mesures de prevenció i protecció habituals durant els mesos de calor i la necessitat de prevenir els contagis de la COVID-19.

Aquest estiu “el que no volem és un altre cop de calor. Ni quedar-nos deshidratats. Ni tornar a estar, una altra vegada, tots confinats a casa”, destaca Rosa Romà, director de l’Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari del CatSalut. 

La campanya #Tria/Salut estarà activa tot l’estiu i inclou recomanacions a tenir en compte davant les altes temperatures. També recorda la importància d’hidratar-se bé per evitar els cops i les onades de calor

Es recomana a la ciutadania que davant l’aparició de qualsevol símptoma relacionat amb coronavirus contacti amb el 061 SALUT RESPON. A més, s’insisteix en el fet que les altes temperatures poden suposar un perill per a la salut i agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. “L’objectiu és transmetre els consells específics de l’estiu, com són refrescar l’ambient i fer servir crema solar; però també cal continuar respectant les distàncies, rentant-se les mans, posant-se la mascareta i no compartir ni estris, ni beguda, ni menjar”, recalca Romà. 

Al llarg de l’estiu 2019 es van detectar dues onades de calor a finals de juny i juliol. Del 7 al 11 d’agost es van enregistrar altes temperatures, superant els 40 ºC a zones baixes de la Ribera d’Ebre, el Priorat, el Segrià, el Bages i punts de prelitoral; segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya

L’excés de calor pot suposar un perill per a la salut i agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l’exposició a temperatures molt altes es prolonga, la temperatura del cos pot elevar-se a nivells perillosos i es pot patir un cop de calor. L’any 2019 es van notificar 6 casos de cop de calor amb tres persones que van acabar perdent la vida. “Són defuncions que considerem evitables. Hem de saber transmetre a la població els missatges clau de prevenció, protecció i alerta, especialment en moment d’onada de calor i així ho venim dient des de fa anys”, destaca Xavier Llebaria, director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). 

El Pla s’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS), que és operatiu entre l’1 de juny i el 30 de setembre, vol predir amb la màxima antelació les possibles situacions meteorològiques de risc, així com coordinar des de l’ASPCAT i el CatSalut els recursos existents a Catalunya per a fer front a una onada de calor. 

Beure molta aigua, protegir-se del sol amb crema solar, evitar les altes temperatures, ventilar i refrescar les llars i supervisar els infants a l’aigua són alguns dels consells de la campanya.