Publicació a la revista en línia Medicina Clínica Práctica

Es tracta d’una revisió sistemàtica que explora l’impacte de l’ús del cinema i les sèries de televisió en l’educació mèdica
Un estudi conjunt de Joel Piqué, responsable de l’Àrea de Coneixement de la Fundació, Erika Sorribes, de l’Institut El Til·ler, i la investigadora Irene Cambra, de la Universitat de Vic

La revista en línia Medicina Clínica Práctica va publicar fa uns dies l’article “Explorant l’impacte de l’ús del cinema i les sèries de televisió en l’educació mèdica: una revisió sistemàtica”, en el marc d’un monogràfic dedicat a l’educació mèdica. L’article presenta una revisió sistemàtica, un tipus de revisió literària que recull i analitza críticament múltiples estudis d’investigació o tesis, que avalua les seves aplicacions pedagògiques i analitza les experiències en aquest camp. 

En total es van analitzar 17 articles publicats entre 1983 i 2023 tenint en compte la revista de publicació original, els temes de les sessions pedagògiques o les característiques de la població. Els temes de què més es parla en pel·lícules i sèries són el professionalisme, la bioètica i el pensament crític. El recull d’aquests articles ha comptat amb la participació de 2.871 estudiants de medicina, majoritàriament de primer i segon curs. La conclusió de l’estudi és que les pel·lícules comercials i les sèries de televisió són complements valuosos per a l’educació mèdica tradicional, ja que enriqueixen les experiències d’aprenentatge dels estudiants. 

El treball ha estat conjunt entre Joel Piqué, responsable de l’Observatori d’Humanitats i doctor en Història i Filosofia de la Ciència i de la Tecnologia; Erika Sorribas, de l’Institut El Til·ler a les Franqueses del Vallès, i Irene Cambra, doctora en Psicologia i investigadora i professora de bioètica a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.