Sala de parts

El Servei  d’Obstetrícia de l’Hospital d’Olot està format per un equip de professionals, obstetres i llevadores dedicat a l’atenció integral de la dona gestant, durant tot el seguiment de la gestació, el part i el postpart. Som i actuem com un equip que vol oferir-te respecte, seguretat i professionalitat. L’assistència obstètrica al nostre hospital està basada en el respecte i en la informació a la dona i la seva parella al llarg de tot el procés de l’embaràs i del part. Garantim els controls necessaris per oferir el màxim nivell de seguretat per la dona i pel seu fill/a.

CARTERA DE SERVEIS

La missió del Servei de Ginecologia i Obstetrícia és estar al servei de les famílies oferint una atenció al part de manera integral, actualitzada i de qualitat.
L’equip entén el part com una experiència única a la vida de la família, especialment per a la mare i el nadó.
L’equip té com a objectiu un naixement feliç i segur. Per aconseguir-ho, posa a l’abast de les famílies tots els recursos professionals, materials i farmacològics per garantir el confort i la seguretat de la mare i el nadó, adequant-t’ho a les necessitats de cada dona.
L’equip ofereix el suport emocional necessari amb la millor actitud, informació i respecte perquè la dona i la família se sentin segurs i capaços d’afrontar la nova etapa.

Visites de seguiment de l’embaràs per setmanes:

 • 8 i 10 setmanes:

La primera visita de la gestació la realitza la llevadora entre les 8 i 10 setmanes. En aquest moment s’inicia el carnet de l’embarassada amb totes les dades de la seva història clínica i antecedents. En aquesta visita es programarà la primera ecografia i l’analítica de sang, entre les 12 i 14 setmanes, i és demanarà hora a la consulta de pediatria ambiental .

Si la dona té més de 35 anys o factors de risc personals-familiars per diabetis es realitzarà la prova O’sullivan * per diagnosticar una possible diabetis gestacional.

 • 12 setmanes: Ecografia primer trimestre i analítica

Aquesta ecografia és la primera, aquí es confirma la viabilitat fetal, el nombre  de fetus i també es poden diagnosticar anomalies precoces, a més, també s’assegura que la data de l’última regla sigui correcta. Aquest mateix dia es realitza el cribratge de detecció de malalties i l’analítica general de sang. Aquests resultats es donaran el dia de la següent visita.

 • 14 setmanes : Visita obstetra

L’obstetra fa control i seguiment de la gestació, amplia si cal la història clínica i realitza una revisió ginecològica si cal. A més, informa dels resultats de l’ecografia i de l’analítica prèvia.

 • 18 setmanes: Visita llevadora
 • 20 setmanes: Ecografia, segon trimestre (ecografia morfològica)

L’ecografia morfològica es realitza entre les 18 i 22 setmanes i s’estudia detalladament l’anatomia del fetus.

 • 24 setmanes: Analítica, cribratge de la diabetis gestacional (prova O’sullivan)
 • 26 setmanes: Visita llevadora.

La llevadora fa un control i un seguiment de la gestació i informa de la preparació al naixement. Classes de preparació al part i postpart

 • 30-32 setmanes: Visita obstetra.
 • 34 setmanes:  Ecografia del tercer trimestre i analítica

Entre les 32 i 36 setmanes d’embaràs es realitza aquesta ecografia on s’avalua la posició fetal, el líquid amniòtic, el creixement del fetus, la localització de la placenta i algunes anomalies d’aparició tardana.
Si el fetus està en posició de natges s’ofereix la possibilitat de realitzar una versió cefàlica externa

És una tècnica que permet posicionar el fetus que vingui de natges en presentació cefàlica, si la tècnica no resulta exitosa i el fetus continua de natges, es programarà una cesària. Es realitza a la sala de parts de l’Hospital d’Olot amb la màxima seguretat.

 • 36 setmanes: Visita llevadora

La llevadora fa control i seguiment de la gestació, realitza un anàlisi de l’estreptococ B *. També informa del pla de naixement, de la Vitamina K i de possibles mètodes de confort no farmacològics per alleugerir el dolor de treball de part.

Consentiments informats:
Pla de naixement
C.I. Assistència al part
C.I. Vitamina K
Possibles mètodes de confort no farmacològics per alleugir el dolorde treball de part

 • 36 setmanes: Visita anestèsia

Al final de l’embaràs, aproximadament a les 36 setmanes, la dona haurà de visitar-se amb un anestesiòleg. S’aclariran dubtes sobre l’anestèsia pel part així com l’avaluació de riscos.

 • 38 setmanes: Visita obstetra
 • 40 setmanes: Visita llevadora i escolta mitjançant un monitor del batec cardíac fetal
 • 41 setmanes: Visita llevadora i escolta mitjançant un monitor del batec cardíac fetal, i visita a l’obstetra per la realització d’una ecografia. Aquest procés s’anirà repetint cada dos dies, fins arribar a les 42 setmanes de gestació.
 • 42 setmanes: Si tot està bé s’esperarà a l’inici espontani del treball de part. La data límit són les 41-42 setmanes. En aquestes dates es programarà una inducció del part.

L’amniocentesi consisteix en la introducció d’una agulla a través de la paret abdominal, l’úter i la bossa de les aigües, amb la finalitat d’extreure líquid amniòtic (aigües), per elaborar l’estudi cromosòmic del fetus.

Consentiment informat amniocentesi

El motiu de la realització del procediment és la presentació de natges del fetus. Aquest procediment suposa la manipulació de l’abdomen matern, amb control estricte del benestar del fetus.
Versió externa
CI Versió externa

S’ingressen les gestants que per les seves característiques, per la gravetat o per la complexitat de l’estudi que requereixen, no poden ser adequadament ateses en règim ambulatori.
Les obstetres realitzen cada dia una visita mèdica juntament amb infermeria per seguiment i coordinació assistencial.

La llevadora, sempre que l’activitat de l’àrea obstètrica ho permeti, oferirà el control de les gestants ingressades, recolzament a les dones que acaben de parir ajudant-les amb la lactància materna i resolent els dubtes que puguin tenir i suport a nurseria.
També s’ofereix puerperi al domicili que se centra en donar suport a la dona i el nadó quan arriben al seu domicili, indistintament dels dies d’estada a l’hospital. Aquesta visita inclou: valoració de l’estat actual de la dona, valoració de l’alletament, valoració del sòl pelvià, informació sobre mètodes contraceptius i valoració de l’entorn social i familiar.

Les classes de preparació al part i postpart tenen per objectiu resoldre dubtes i inquietuds sobre els primers dies del nadó.

Aquestes es desenvolupen en format virtual a través de la plataforma Jitsi Meet. Per accedir-hi no és necessari inscriure’s prèviament.

Horaris grups de preparació al part i de postpart

DOCUMENTACIÓ

EQUIP

El Capital humà assignat al servei

Cap de servei
Juan Carlos Bello Muñoz

Cap d’unitat llevadores
Carme Pastor Asperó (en funcions)

Metges i metgesses adjunts/es al servei
Anna Lillo Paredes
Ana Martinez Ayerza
Beatriz Nilda Moya Martinez
Luís Fernando Renteria Cabrera
Maria Constanza Rolón Porras

Llevadores
Assumpció Carbonell Guixé
Silvia Diaz-Maroto Pedret
Marta Figueras Roldan
Montse Junquera Rius
Cristina Muñoz Fernandez
Mª Jesús Penas Campos
Carmen Puig Rabat
Pilar Puigdemont Planella
Assumpció Reixach Planagumà
Coral Sala Costa
Inés Vallbona Martí
Laura Ventolà Junquera

Tècniques de Cures Auxiliar d’Infermeria (TCAI)
Aranzazu Alonso Martín
Pili Díaz Planella
Magdalena Ibañez Ruiz
Vanessa Pellicer Juan
Ester Sala Masoliver
Clàudia Vilanova Puigvert