S’inicia la campanya per sensibilitzar sobre l’ús dels “protectors d’estómac”

Es posa en marxa a les àrees bàsiques de Sant Joan les Fonts i la Vall d’en Bas amb l’objectiu de reduir l’ús dels mal anomenats “protectors d’estómac”.

La Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, juntament amb les farmàcies de les zones de la Vall d’en Bas i Sant Joan les Fonts, iniciem una campanya contra el mal ús dels anomenats protectors d’estómac o medicaments de la família de l’omeprazole, que poden generar efectes adversos si no es prenen sota control mèdic.

Aquesta iniciativa, que s’engega per primera vegada conjuntament entre les àrees bàsiques de la Fundació i les farmàcies de referència en aquestes zones, ens ha de permetre ajustar la utilització d’aquests fàrmacs a les indicacions que han demostrat ser més efectives i segures.

L’objectiu de la campanya és conscienciar la població que prendre aquest medicament de manera abusiva o convertir-ho en un costum pot derivar en problemes de salut. La falta de vitamina B12, de ferro o de magnesi són conseqüències de l’abús d’aquest fàrmac i que pot augmentar el risc de tenir osteoporosi o de patir fractures i infeccions intestinals.

Aquesta campanya se suma a les que ja han dut a terme altres centres sanitaris a Catalunya i que han ajudat a conscienciar i reduir la quantitat de fàrmacs consumits. Per dona visibilitat a la campanya, s’utilitzaran les pàgines web corporatives, les pantalles de televisió que hi ha als diferents centres i les xarxes socials; també es distribuiran díptics i cartells en els diferents CAP de la Fundació i les farmàcies de referència en aquestes zones.

Què són els protectors d’estómac?

Els “protectors d’estómac” són medicaments que redueixen la quantitat d’àcid a l’estómac i es fan servir en diferents malalties digestives o com a prevenció de les complicacions per la presa d’altres medicaments.

Els medicaments com l’omeprazole (o el pantoprazole, lansoprazole, esomeprazole i rabeprazole que són de la mateixa família) són medicaments que actuen disminuint la quantitat d’àcid que produeix l’estómac. Es fan servir en diferents malalties com el reflux gastroesofàgic, les úlceres gastroduodenals o l’hèrnia hiatal. També s’usen sovint en pacients sense malaltia intestinal per prevenir les hemorràgies provocades pel consum de medicaments antiinflamatoris de llarga durada, com ara l’aspirina o l’ibuprofèn i per aquest motiu són popularment coneguts com a “protectors gàstrics”.