S’inicia una campanya per Festes del Tura per reduir el consum d’alcohol entre aquelles parelles que busquin un embaràs proper

La campanya té per lema “Per festes, vetes vermelles pel TEAF”, per conscienciar sobre el Dia Internacional del
Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF).
El 100% d’aquests trastorns són evitables si no es consumeix alcohol durant l’embaràs ni els mesos previs.

Aquesta setmana s’engega la campanya Per festes, vetes vermelles pels TEAF, una adaptació de la iniciativa que l’Asociación Española de Pediatría comença el setembre per conscienciar sobre el Dia Internacional del Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF) amb el lema Zapatos rojos por el TEAF. El dia 9 de setembre és la data escollida perquè representa simbòlicament els nou mesos d’embaràs durant els quals és crucial evitar el consum d’alcohol.  

Des de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica (PEHSU) de la Fundació, amb la col·laboració d’altres entitats, institucions i associacions d’àmbit comarcal, s’ha adaptat aquesta campanya durant les Festes del Tura amb l’objectiu de reduir el consum d’alcohol entre totes aquelles parelles que estiguin pensant en un embaràs proper. A banda de la PEHSU, també participen en la iniciativa el Servei d’Obstetrícia de la Fundació, l’ASSIR Garrotxa, el Comité de Salud Mediambiental de la Asociación Española de Pediatría, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, l’Ajuntament d’Olot, el Consell Comarcal de la Garrotxa, la Societat Catalana de Pediatria i el patrocini de Casa Baldiret.

Ferran Campillo, pediatre ambiental de la Fundació, ha explicat aquest matí en roda de premsa que calculen que “al voltant de l’1,7% dels embarassos de la comarca de la Garrotxa compleixen criteris d’alt risc per alguns dels trastorns de l’espectre alcohòlic fetal (TEAF), un problema crònic que afecta especialment el neurodesenvolupament de la infància i l’adolescència amb repercussions també en l’edat adulta i que és 100% evitable”. Durant les Festes del Tura, el consum d’alcohol no només impacta més adolescents i joves (passa del 60,2% que consumeixen alguna quantitat d’alcohol durant l’any a un 85,2%), sinó que la quantitat d’alcohol consumida es multiplica per vuit i augmenta d’un consum de 2 unitats bàsiques de beguda de mitjana a la setmana (equivalent a dues cerveses, dues copes de vi o un combinat) a 17,5 unitats.

Per la seva banda, Martí Trepat, director del Servei de Salut Pública Girona Nord, ha explicat que, generalment, “els homes tenen el percentatge de consum de risc d’alcohol (7,7%) superior al de les dones (3,1%)” i que “els joves són els que tenen un percentatge de consum de risc d’alcohol més alt (7,1% de 15 a 44 anys)”. Les dades són de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2023.

Per fer visible la campanya, s’anima a tothom a poder compartir les fotografies a les xarxes socials amb les etiquetes #MesTEAF2024 i #VetesVermellesTEAF. En aquest enllaç trobareu totes les activitats que es fan arreu del territori per conscienciar sobre aquest trastorn.