Un grup de pediatres britànics visita amb bicicleta la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica a Olot
Formen part de la campanya “Ride for their Lives”, que va néixer el 2021 per promoure hàbits que impactin en la salut global.
La ruta en bicicleta per Catalunya va del 25 al 29 de setembre i, entre altres poblacions, s’han aturat a Olot per conèixer
les iniciatives del territori.
“Ride for their lives” és una campanya global que es va iniciar el 2021 quan personal d’un hospital infantil de Gran Bretanya, líders del sector de la salut i pacients pediàtrics, van viatjar en bicicleta des de Ginebra fins a Glasgow, on se celebrava la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26), passant per Londres. L’objectiu era entregar la carta de receptes per un clima saludable i l’informa especial de l’OMS sobre el canvi climàtic i salut als delegats governamentals tant de la COP26 com de les presidències que en formarien part a la COP27, celebrada el 2022 a Egipte.
L’objectiu de la campanya és fomentar accions per millorar la contaminació de l’aire i fer front al canvi climàtic, i alhora cridar l’atenció de la comunitat per generar canvis d’hàbits que impactin en la salut global i el medi ambient.
Aquest 2023, un grup de pediatres britànics inclouen en les seves activitats anuals una ruta per Catalunya per tal de conèixer els moviments i les accions que s’estan portant a terme en aquesta línia i donar visibilitat a les seves propostes i accions. En aquesta visita, han fet una aturada a Olot.
El recorregut va començar dilluns a la Tor de Querol, a la Catalunya del Nord, on van arribar des de Tolosa. El dimarts van fer una ruta d’uns 50 quilòmetres per arribar a Olot al migdia per visitar alguna escola de la ciutat i posteriorment conèixer l’Hospital d’Olot. El pediatre ambiental Ferran Campillo els va explicar en què consisteix la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa i algunes de les iniciatives que fa anys que s’impulsen al centre. Per exemple: el bosc per la salut, on cada nounat rep un “plançó germà” i el planta en aquest espai; el “Full verd” a la consulta de pediatria ambiental en què totes les parelles embarassades són avaluades per detectar possibles riscos ambientals per a l’embaràs i se’ls proposa accions per posar-hi remei, i d’altres iniciatives que es treballen amb les escoles de la comarca i altres centres sanitaris.
Abans de l’aturada a l’Hospital, també han visitat l’Institut-Escola Greda i l’Escola El Morrot on s’han trobat amb alumnes i diversos representants de les AFAs (Associacions de Famílies) d’escoles d’Olot per parlar de la pacificació als entorns escolars.
La ruta continua aquest dijous i divendres: es passa primer per Vic i acaba a Barcelona. A la capital catalana s’incorporaran al bicibús de la comunitat educativa del barri de Sant Antoni, que acompanya als nens i nenes i les seves famílies a l’escola, i faran una visita al Col·legi de Metges de Barcelona i a l’Hospital Sant Joan de Déu.
En total, faran una ruta d’uns 240 quilòmetres i 3.340 m de desnivell positiu en cinc dies, des de la Tor de Querol fins a Barcelona.