“Un nadó, un arbre”, un nou projecte per vincular a la natura tots els nadons nascuts a la Garrotxa
En el moment de l’alta del nadó, s’entregarà a la mare un plançó autòcton i un diploma acreditatiu,
per tal de vincular la família a l’entorn natural.
Durant el mes d’abril es reuniran els nadons i les seves famílies i es farà la replantació de tots els plançons al bosquet de l’Hospital d’Olot.
“Un nadó, un arbre” és un projecte de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica que neix de la mà de l’Associació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. El programa s’emmarca en la campanya: “Simbiosi: boscos que cuiden els pacients, pacients que cuiden el bosc”, subvencionada pel Departament de Territori i Sostenibilitat.
Tots els nadons que neixin a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa rebran un plançó d’una espècie autòctona de la Garrotxa gràcies a la col·laboració de Forestal Catalana SA i un diploma acreditatiu il·lustrat per l’artista garrotxí Tavi Algueró, així com les instruccions i recomanacions per cuidar-lo a casa. Posteriorment, es farà una replantació col·lectiva amb totes les famílies que els darrers mesos hagin estat pares al centre hospitalari.
L’acte de plantació dels plançons es preveu fer durant el mes d’abril de 2021, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut i l’aniversari del Follet de la Garrotxa. La zona del bosc dels “Tres roures”, just al costat de l’Hospital d’Olot, és el lloc escollit per començar aquest vincle entre les famílies, la natura i el centre. Aquesta acció també pretén millorar la zona del bosquet que ha patit més a causa d’espècies invasores com la papallona del boix.
El programa pretén estimular els factors de protecció i de contacte amb la natura des del moment del naixement. D’aquesta manera s’enforteix la salut del nounat i es redueixen o s’eliminen les exposicions mediambientals de risc i s’estimulen factors protectors com l’activitat física.
Es calcula poder fer cada any una entrega d’uns 450 plançons, coincidint amb el nombre de naixements que a hores d’ara hi ha de mitjana a l’Hospital.
L’entrega d’aquests primers plançons s’ha fet aquest dimecres 25 de novembre coincidint amb la Setmana de la Pedra Seca, impulsada per Col·laboraXPaisatge amb la col·laboració del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
La Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica és l’única d’aquestes característiques a tot Catalunya i una aposta de l’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa i el Ripollès per poder millorar la salut i el medi ambient en la infància i l’adolescència.