Un projecte sobre la detecció de la soledat en preadolescents, seleccionat a la 1a crida de l’atenció integrada del HiSS

L’objectiu és detectar el risc de patir soledat en aquesta franja d’edat, d’intervenir-hi i evitar que desenvolupin problemes relacionats amb el benestar emocional. 
És una iniciativa conjunta entre l’atenció primària de la Fundació i tres institucions més: Fundació Sanitària Mollet, Corporació de Salut del Maresme i la Selva i l’atenció primària d’ICS Girona. 

La primera convocatòria del Hub d’Innovació Social i Sanitària (HiSS) sobre el repte de la Soledat No Volguda va fer públic fa uns dies la resolució definitiva dels deu projectes seleccionats per formar part del Programa Transforma 2023-2024. Un dels vuit treballs finals del Màster en Gestió Integral de Serveis en Atenció Primària, Socials i Hospitalaris GESPAH de l’edició 2022-23 ha estat premiat: el projecte “Zona Mood” que tracta la problemàtica de la soledat adolescent

Es tracta d’un projecte liderat per quatre entitats diferents, totes elles del sistema públic de salut de Catalunya: l’atenció primària de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, amb Susagna Serrano i Raül Galán al capdavant, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, la Fundació Sanitària de Mollet i l’atenció primària de l’ICS de Girona. El projecte ha rebut 80.000 euros de finançament pel seu desenvolupament amb la idea d’accelerar la implementació i l’escalabilitat a tot el territori català. 

L’objectiu del projecte és intervenir precoçment i evitar que els preadolescents desenvolupin problemes relacionats amb el benestar emocional en cas de patir soledat no volguda. En la prova pilot s’ha utilitzat SESFaR de valoració del risc creada i avalada per judici d’experts. A més, s’integren els sistemes sanitari, social i educatiu, tant en les sessions grupals per potenciar la xarxa entre iguals, com en la comissió avaluadora multidisciplinar que elabora el pla de treball consensuat amb els alumnes i les seves famílies.