Un sistema de monitoratge electrocardiogràfic ambulatori amb intel·ligència artificial, guanyador del III Concurs Innova’t de la Fundació

Monitoratge electrocardiogràfic continu ambulatori amb intel·ligència artificial és el projecte
que ha presentat la cardiòloga Rosa Piulats.
S’han presentat vuit projectes, repartits entre les cinc categories.

Ahir el vespre es va entregar el premi del III Concurs Innova’t de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. Es tracta d’un sistema de monitoratge electrocardiogràfic ambulatori amb intel·ligència artificial que ha de permetre l’anàlisi automatitzada de registres d’electrocardiografia ambulatòria compatible i integrable amb els dispositius de gravació de 24, 48 i 72 hores. Actualment el procés és manual, laboriós i propens a errors. L’aplicació d’aquesta tecnologia permetria detectar de manera més precisa i eficient els trastorns elèctrics i la classificació de les anomalies detectades sobre l’estat cardiovascular de l’individu. El projecte el va presentar la cardiòloga del centre, Rosa Piulats, amb el nom Monitoratge electrocardiogràfic continu ambulatori (Holter-ECG) amb intel·ligència artificial. En aquesta tercera edició s’han presentat vuit projectes en les diferents categories: salut digital (2), seguretat dels professionals i de les persones (1), millora de processos (1), salut i entorn (3) i sostenibilitat energètica (1).

El comitè d’avaluació va puntuar els vuit projectes segons els criteris d’impacte, factibilitat, viabilitat i novetat. En aquesta tercera edició el comitè estava format pel Dr. Francesc Garcia Cuyàs, Director de Transformació Digital a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, com a representat d’entitats científiques; Eudald Morera, Director General de Royalverd, com a representant del teixit econòmic i empresarial de la Garrotxa; i Cristòbal Colón, President d’Honor de La Fageda, com a patró de la Fundació. Eudald Morera, en representació de la Fundació Vall Viva, va obsequiar a tots els participants al concurs amb una entrada pel festival que s’organitza a la Vall d’en Bas el mes de juliol.

A banda de l’entrega del guardó, també va tenir lloc la conferència del consultor en innovació corporativa, Néstor Guerra, sobre l’impacte de la intel·ligència artificial en salut. Una estona que va servir per reflexionar sobre com funcionen els Models de Llenguatge Grans (LLM) i com aquests revolucionaran la nostra manera de treballar i els serveis de salut. La xerrada també va oferir una visió de com es dibuixa el panorama dels LLM i com aquests afectaran el nostre dia a dia en un horitzó proper.

III edició del Concurs Innova’t

En aquest concurs, de caràcter bianual, hi poden participar tots els professionals de la Fundació, independentment de les seves tasques, categoria professional o responsabilitat. Per participar-hi, han de presentar qualsevol tipus d’idea innovadora viable, des d’una aplicació mòbil fins a una millora d’un procés assistencial o funcional.

La iniciativa va néixer el 2019 des de la Comissió d’Innovació amb la voluntat de revalorar les aportacions que poden fer els professionals per a la millora continua, entenent que són ells qui treballen i tenen contacte dia a dia amb els pacients i, per tant, poden aportar les millors solucions per millorar la pràctica assistencial.

Els participants poden presentar el seu projecte en cinc categories: salut digital, seguretat dels professionals i de les persones, millora de processos, salut i entorn, i sostenibilitat energètica.

En la primera edició, l’any 2019, es van presentar 7 projectes, i el premiat va ser “Gaudir d’un entorn inclusiu” dins de la categoria “Salut i entorn”. En aquell cas, el premi va ser per a l’equip de rehabilitació i consistia en definir i adaptar el bosc del costat de l’Hospital per incloure’l i integrar-lo dins l’activitat assistencial i com a millora per la qualitat de vida de les persones. Un projecte ja executat.

La segona edició, el 2021, es van presentar 4 projectes i els guanyadors van ser un equip del Servei d’Admissions amb un sistema per millorar l’autonomia dels pacients en la gestió de les seves visites a consultes externes, que està en fase de valoració.