Una cinquantena de visites en el primer mig any de la consulta experta de lactància materna
-
El dolor a l’hora de donar el pit és la problemàtica més habitual que la llevadora es troba a la consulta de lactància
-
L’objectiu de la consulta és ajudar a totes aquelles mares que tenen dificultats per alletar
El Servei d’Obstetrícia i Gineocologia de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa va posar en marxa a principis del 2018 la consulta experta en lactància materna. En aquest mig any s’han realitzat una cinquantena de visites a 28 dones. L’objectiu de la consulta és ajudar a totes aquelles mares que tenen dificultats per alletar, sigui perquè els hi resulta dolorós o perquè necessiten augmentar la producció de llet.
El servei el dirigeix una llevadora experta en la matèria i la majoria de consultes fetes fins ara fan referència al dolor en l’alletament. Les dificultats per assolir una tècnica d’alletament correcte, la ingurgitació mamària (pujada de llet a les mames), les clivelles o ferides al mugró, les crisis de lactància o la lactància en situacions especials són alguns dels altres criteris pels quals es pot derivar la dona a la consulta.
En aquests casos és la llevadora experta en lactància qui fa aquest assessorament i dona eines a les mares perquè puguin donar pit de manera satisfactòria. La consulta es realitza cada dilluns de 13h a 15h a consultes externes de l’Hospital d’Olot.
Cal tenir present que la llet materna és el millor aliment per al nadó, i no només té avantatges per l’infant sinó també s’han descrit múltiples beneficis per la salut de la mare, entre els quals hi ha la prevenció del càncer de pit i d’ovari. Per això, tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS), com el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF), així com l’última publicació de les Recomanacions per a l’alimentació en la primera infància de 0 a 3 anys del Departament de Salut recomanen l’alletament matern exclusiu durant els primers 6 mesos de vida de l’infant, i a partir d’aquest moment, complementada amb altres aliments fins als 2 anys d’edat, o bé fins que la mare i l’infant ho decideixin.
Per assistir a la consulta les mares han de ser derivades per un professional sanitari (pediatre, llevadora o infermera pediàtrica). També poden fer una consulta via correu electrònic a: consultalactancia@hospiolot.cat.
Augmenta la lactància materna a Catalunya,
segons Salut Pública
El 87,5% dels nadons nascuts el 2016 a Catalunya van prendre llet materna en néixer, seguint una tendència a l’alça des de l’any 2011. En aquest sentit, l’increment global d’aquest tipus d’alimentació es manifesta amb el fet que en sis anys, des del 2010 fins al 2016, s’ha passat d’una prevalença del 81,4% al 87,5%.
Aquests són els resultats de l’últim informe anual corresponent al 2016 d’indicadors de salut perinatal a Catalunya, un treball que analitza els naxiements que tenen lloc al país, des del nombre de nadons, el seu pes i el tipus d’alimentació, fins als tipus de part o l’edat de les mares.