Una setantena de professionals participen a les II Jornades sobre la incontinència fecal a Olot
S’ha organitzat conjuntament amb l’Associació ASIA, creada per un grup de pacients i personal mèdic amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb incontinència.
Aquest matí s’ha organitzat la II Jornada sobre la implementació del diagnòstic i el tractament de la incontinència fecal (IF) a l’Hospital d’Olot. Ha comptat amb la participació d’una setantena de professionals de la salut de diversos hospitals catalans, sobretot gironins. La primera es va celebrar el 2017 i va servir per traçar els primers passos per a la millora de la visibilitat i el correcte tractament de la incontinència fecal a la Garrotxa.
Els principals objectius de la jornada eren donar visibilitat a aquesta problemàtica, compartir experiències i sensibilitats, conscienciar els professionals de la salut que detectin aquests casos i obrir la porta a les persones que es puguin trobar en aquesta situació perquè ho consultin, ho expliquin i trenquin barreres amb els seus metges o infermeres de referència. Encara a dia d’avui, parlar de la incontinència fecal és un tema tabú i hi ha molts pacients que tenen por d’explicar-ho a la consulta.
A la jornada, organitzada conjuntament pel Servei de Cirurgia de l’Hospital i l’Associació ASIA, hi han participat Pilar Hernàndez i Clara Ramos, cirurgianes del centre; Mireia Monago, metgessa rehabilitadora, i Juan Carlos Bello, cap de servei de ginecologia i obstetrícia, ambdós de l’Hospital d’Olot. La jornada també ha acollit les ponències d’Oriol Porta, cap de servei de ginecologia i obstetrícia de l’Hospital Mútua de Terrassa; Pere Planellas, cirurgià i cap del grup de recerca en cirurgia general i digestiva de l’IDIBGI; Neus Peiró, Lucía Ramírez i Mercedes Rubio, infermeres de l’Hospital Sant Pau de Barcelona; Sílvia Jané, cirurgiana a l’Hospital Sant Jaume de Calella; Francesc Feliu, cirurgià a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, així com Àngels Roca i Maite Carreras, presidenta i tresorera de l’Associació ASIA.
L’Associació ASIA és una entitat creada el 2013 per un grup de pacients i de professionals mèdics que persegueixen l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb incontinència anal i urinària.
La incontinència fecal (IF)
Actualment es calcula que entre un 2,2 i un 15,3% de la població adulta del nostre país té incontinència fecal, una patologia que limita i estigmatitza la vida de les persones que la pateixen.
La incontinència fecal es considera el principal motiu, o un dels principals motius, per requerir atenció del personal sanitari i de cuidadors, i és la segona causa d’internament de persones grans en residències. La qualitat de vida dels pacients amb IF es veu molt disminuïda, provoca vergonya, ansietat i depressió, i alhora altera els hàbits de vida dels pacients, fins a l’extrem de no sortir del domicili, en casos severs.
