Una vuitantena de persones participen a la jornada sobre
el càncer de mama a Olot
La matinal s’ha centrat en l’actualització als professionals de l’àmbit de la salut de les últimes novetats i avenços d’aquesta patologia.
Aquest matí s’ha celebrat la jornada sobre les novetats en càncer de mama a la sala d’actes de l’Hospital d’Olot, on s’han reunit una vuitantena de professionals de la salut. La majoria d’ells del propi centre, però també d’altres centres de salut de les comarques gironines, i de perfils professionals diferents.
La matinal s’ha centrat en l’actualització i la informació de les últimes novetats i avenços en el tractament del càncer de mama. Els darrers anys ha presentat canvis importants amb l’aparició de tractaments oncològics cada vegada més personalitzats, l’ús de teràpies que ajuden a minimitzar el risc de recidiva com la radioteràpia i la hormonoteràpia, així com minimitzant l’impacte quirúrgic, oferint cirurgies reconstructives i oncoplàstiques. També adoptant una visió més transversal i global de la personal, donant suport en els aspectes psicològics, de rehabilitació i de preservació de fertilitat de les pacients que així ho requereixen.
És per això que les ponències s’han centrat en aquests temes. En la primera part de la sessió s’ha posat més èmfasi en el diagnòstic i les novetats dels tractaments mèdics; mentre que en la segona s’han incorporat aspectes més globals com la criopreservació ovocitària, la sexualitat, la rehabilitació o el suport psicològic durant el procés.
La inauguració de la jornada ha anat a càrrec de Lluís Ramió i Torrentà, director mèdic de la Fundació, i Josep Lluís Nicolau Bertran, director dels EAP d’Olot i Besalú. Pel que fa a la cloenda, ha estat la mateixa Anna Lillo Paredes, adjunta al Servei de Ginecologia i Obstetrícia i organitzadora de la jornada, i Pilar Hernàndez Casanovas, cap de Servei de Cirurgia, qui han tancat l’acte.
El càncer de mama
El càncer de mama és el tumor més freqüent en dones a Espanya. S’estima que una de cada vuit tindrà càncer de mama al llarg de la seva vida. Però no és només femení: el càncer de mama masculí representa el 2% de tots els casos d’aquest càncer. És un dels tumors amb millor pronòstic i majors índexs de supervivència i cronificació, gràcies a la conscienciació social sobre la seva detecció precoç.
Es tracta d’una patologia en constant evolució i que requereix cada vegada més un maneig pluridisciplinar que pugui afrontar tots els aspectes de la malaltia en les diferents vessants.