Primeres donacions de còrnia al nou Hospital

  • Des d’aquest estiu, ja s’han fet sis extraccions de còrnies a l’hospital nou
  • L’acompanyament dels professionals a la família i al donant mateix és clau per explicar tot el procés de donació i quins són els beneficis 

Professionals de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa van començar a implantar aquest estiu el protocol per a la donació d’òrgans i teixits, juntament amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya. Durant aquests primers mesos s’han aconseguit sis donacions de còrnies, les primeres del nou hospital.

Durant aquesta primera fase d’implantació del projecte, l’equip format per onze professionals d’infermeria, medicina i psicologia han dissenyat i elaborat un protocol d’actuació per al procés de donació de còrnies a l’Hospital d’Olot, basat en la informació, la detecció i l’organització. Actualment l’equip analitza els possibles donants i, en cas d’èxitus, avisa al Donor Center (equip especialitzat del Banc de Sang i Teixits) perquè faci l’extracció. La sensibilització en aquesta matèria s’ha estès a la resta de personal sanitari d’hospitalització, especialment a la Unitat 2, on s’han fet les sis extraccions, i és qui també acompanya la família i es comunica amb el Donor Center quan hi ha un donant. En una segona fase l’equip de l’Hospital d’Olot preveu formar-se per poder agilitzar el procés i fer ells mateixos les extraccions, per evitar una demora a la família després de la mort del donant.

Amb l’esforç del personal assistencial que està directament en contacte amb el pacient i la seva família durant l’ingrés, i sobretot gràcies a la sensibilitat dels familiars, és possible fer la detecció de possibles donants i organitzar les extraccions. El procés d’extracció va a càrrec dels professionals del Donor Center que es desplacen a l’Hospital d’Olot un cop feta tota la tasca de detecció del possible donant, la informació a les famílies i la revisió de la història clínica i les determinacions prèvies: requisits imprescindibles per al procés de donació.

La comissió va iniciar aquest procediment més aviat del que tenia previst, bàsicament per la crida que la Generalitat de Catalunya va fer sobre la mancança extrema de còrnies. Durant el mes de juny passat es van haver de suspendre 30 transplantaments per falta de material.

Qui pot ser donant de còrnia?

Tothom pot ser donant i té dret de donar, dels 2 als 89 anys. Quan una persona es planteja la possibilitat de ser donant de teixits, la primera cosa que ha de fer, i la més important, és comunicar la seva decisió a la família i als amics més propers.

Les condicions clíniques en el moment de la mort determinaran si els teixits són vàlids per al transplantament. I contràriament al que es pot creure, tenir miopia, estigmatisme, hipermetropia, o haver estat operat de cataractes no impedeix que les còrnies siguin viables per a un transplantament. Tampoc haver patit un càncer.

Per què calen còrnies?

La majoria dels receptors de còrnia i de teixit ocular són pacients amb distròfies o edemes corneals, que poden suposar la pèrdua de la visió. El trasplantament de la còrnia malmesa per una de donant és l’única manera que tenen aquestes persones per recuperar la visió.

Amb cada còrnia donada es pot ajudar dues persones a recuperar la visió perquè es pot dividir la còrnia en dos segments que es trasplanten a pacients diferents. La còrnia és un teixit viu que cal trasplantar abans d’una setmana després de l’extracció. També hi ha la possibilitat de conservar-se fins a tres setmanes a 31 graus.