Jornada sobre la incontinència fecal

El proper dijous 11 de maig (13h a 15h) tindrà lloc a la sala d’actes de l’Hospital d’Olot una jornada per tractar la millora en la detecció i tractament de la incontinència fecal a la Garrotxa. L’organitzen conjuntament l’associació ASIA (Associació per a la Incontinència Anal), l’Institut Català de la Salut (ICS), el Servei de Cirurgia de l’hospital i l’atenció primària de la FHOCG.

La jornada donarà el tret de sortida al nou pla per millorar la visibilitat i el correcte tractament d’aquesta patologia a la Garrotxa. La implantació del projecte té per objectiu identificar totes aquelles persones que es visiten a l’atenció primària i que per qualsevol motiu clínic poden presentar una alteració en l’hàbit defecatori que els produeix incontinència fecal (IF).

A més d’aquesta identificació, el següent pas per part de l’equip d’atenció primària ha de ser tractar directament aquests pacients a base de canvis en la seva dieta alimentària o formació en la millora de les maniobres defecatòries diàries. Els pacients que presentin una incontinència fecal de major grau, i que per tant no puguin ser tractats a l’atenció primària, es derivaran a la Unitat de Cirurgia Colorectal i de sòl pèlvic de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.

La jornada servirà per donar aquestes primeres eines a tots els professionals de l’atenció primària a la comarca i marcar unes pautes d’actuació i identificació als quatre centres de la Garrotxa: Besalú, Olot, Sant Joan les Fonts i la Vall d’en Bas-Hostoles.

La incontinència fecal (IF)

Actualment es calcula que entre un 2,2 i un 15,3% de la població adulta del nostre país pateix incontinència fecal; una patologia que limita i estigmatitza la vida de les persones que la pateixen.

La incontinència fecal es considera el principal o un dels principals motius per a la necessitat d’atenció de personal sanitari i cuidadors i és la segona causa d’internament de persones grans en residències. La qualitat de vida dels pacients amb IF es veu molt disminuïda i provoca vergonya, ansietat, depressió, i altera els hàbits de vida dels pacients, fins a l’extrem de no sortir del domicili en casos severs.

L’associació ASIA (Associació per a la Incontinència Anal)

L’Associació per a la Incontinència Anal (ASIA) va néixer l’octubre del 2013 gràcies a l’empenta i l’esforç d’un grup de pacients afectades i de l’equip mèdic de la Unitat de Cirurgia Colorectal de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa i del Consorci Sanitari de Terrassa. L’objectiu de l’associació és ajudar a totes aquelles persones que pateixen incontinència fecal i a les que dia a dia conviuen amb elles.

El programa, impulsat per l’associació, es va iniciar el setembre del 2016 a Terrassa i s’espera finalitzar el desembre del 2020, amb la formació de tots els centres d’atenció primària de Catalunya.

Podreu seguir la jornada a Twitter: #garrotxaincoasia