L’ús del teixit de microfibra al quiròfan redueix
els residus hospitalaris

L’ús de la microfibra a quiròfan permet reduir material d’un sol ús cada any i consolidar l’aposta pel respecte al medi ambient i la sostenibilitat
La utilització de la microfibra en comptes del cotó redueix el risc de contraure infeccions nosocomials durant les intervencions a quiròfan

La Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa va substituir els teixits de cotó al quiròfan per d’altres de microfibra el 2011. Aquest canvi respon a una normativa europea del 2006 amb l’objectiu d’augmentar la seguretat dels pacients, centrant-se en els teixits que intervenen durant un procés quirúrgic.

El 2011 es va produir aquest canvi a la bugaderia de l’Hospital apostant pel teixit de microfibra. Escollir aquesta opció en comptes del material d’un sol ús ha permès disminuir considerablement els residus hospitalaris, un impacte important pel medi ambient i la reducció de la contaminació. L’Hospital d’Olot va ser el primer a l’Estat espanyol amb bugaderia pròpia que va utilitzar aquest tipus de teixit i actualment és l’únic a la província de Girona.

La microfibra és un teixit que actua com a barrera entre el pacient, l’entorn i el professional, és a dir, que és impermeable, transpirable i no inflamable. En un 99% està fet de polièster i l’1% restant, de filament de carboni.

En l’àmbit assistencial, l’ús d’aquest tipus de teixit en comptes del de cotó redueix el risc de contraure infeccions nosocomials durant les cirurgies a quiròfan, és a dir, totes aquelles patologies a què estan exposats els pacients durant les intervencions. Aquests canvis suposen beneficis per al pacient (més protecció i seguretat en infeccions postoperatòries), per al personal sanitari (millor protecció i seguretat en infeccions al quiròfan) i per al centre hospitalari, ja que és una garantia de qualitat i alhora de responsabilitat amb el medi ambient.

Fa uns anys, tota la roba quirúrgica que s’utilitzava era de cotó. Els estudis realitzats van demostrar que el cotó no té les propietats necessàries de protecció al pacient que s’intervé. La resistència a la penetració de bacteris en humit i en sec, l’alliberació de partícules, la resistència a la tracció i la resistència al trencament no eren les més adequades amb els teixits de cotó.

Actualment, tot el material que té contacte directe amb el pacient dins l’àrea estèril del quiròfan és de microfibra i s’està treballant perquè el pijama dels professionals també ho sigui.

Tots els serveis quirúrgics del centre utilitzen aquest tipus de teixit, amb excepció d’urologia i oftalmologia. La particularitat d’aquestes intervencions fa que aquestes cirurgies es realitzin amb material d’un sol ús.

Imatge corresponent a l’inici d’una intervenció. Les talles i les bates quirúrgiques són de microfibra.