L’Hospital d’Olot ha atès 419 persones amb simptomatologia compatible amb el covid-19 durant la pandèmia

D’aquests, 121 han ingressat a l’Hospital amb una PCR positiva i a 89 els hi hem pogut donar l’alta per covid-19,
ja sigui a residència o domicili
Durant el primer mes, a l’atenció primària, les visites telefòniques i virtuals s’han quadruplicat, mentre les presencials han passat d’unes 7.000 mensuals a 1.800. 

L’Hospital d’Olot ha atès fins ara un total de 419 pacients amb simptomatologia compatible amb el COVID-19, dels quals 121 han acabat ingressant a les unitats d’hospitalització. Durant aquestes setmanes hem tingut un total d’11 pacients ingressats a la unitat de crítics habilitada, arribant a coincidir tres d’ells en una mateixa franja horària. El centre havia habilitat 4 llits d’UCI per front a la pandèmia i donar suport a l’hospital de referència de les comarques gironines, l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona. Cal destacar que l’últim pacient que vam ingressar i que va precisar de ventilació mecànica va ser el 9 d’abril, fa més de quinze dies. 

El Servei d’Urgències ha atès 419 persones per covid-19, ja siguin casos confirmats o sospitosos. Cal destacar que l’activitat a urgències s’ha reduït a més de la meitat de l’habitual aquests dies i que la majoria de consultes eren amb simptomatologia respiratòria. A dia d’avui tenim 14 pacients positius ingressats al centre i hem de lamentar la pèrdua de 32 persones a causa del covid-19. També s’han donat 89 altes hospitalàries per covid-19, tots ells de medicina interna i atenció a la cronicitat. 

La Unitat de Salut Laboral ha adaptat aquestes setmanes el seu horari habitual per tal de donar cobertura i servei als professionals de la Fundació. 79 professionals han donat positiu aquests dies, dels quals 56 ja s’han pogut reincorporar al seu lloc de treball després d’haver donat negatiu a la prova PCR. En total, la unitat de salut laboral ha recollit 185 mostres de professionals amb símptomes respiratoris compatibles amb el covid-19 i, posteriorment, han fet el seguiment de tots aquests casos detectats. 

La pandèmia ha obligat a reorganitzar l’Hospital, alguns equips de treball i les jornades laborals per adaptar-se a la nova situació. La majoria de visites i proves complementàries a consultes externes i diagnòstic per la imatge s’han fet, en la mesura del possible, virtualment o per telèfon. Només s’han mantingut algunes visites preferents i que no es podien ajornar. En total, s’han realitzat un 68% de les visites previstes aquestes últimes sis setmanes, de les quals un 85% s’han resolt via no presencial -virtual o telefònicament-. 

El seguiment telefònic i la comunicació constant amb els pacients ha estat una de les eines més utilitzades aquests dies i que també han pogut desenvolupar des de rehabilitació. Fisioterapeutes i logopedes han adaptat les rutines diàries d’exercicis i tractaments en format digital per tal d’arribar a tots els usuaris del servei. 

A nivell d’infermeria s’han reubicat tant infermeres com tècniques d’auxiliar d’infermeria a les plantes d’hospitalització i a la unitat de crítics, instal·lada a reanimació de quiròfan, per tal de reforçar aquestes àrees. També el seguiment i tractament de pacients oncològics s’ha intentat fer a domicili, fent analítiques i cures de tècniques d’administració de medicaments per evitar el desplaçament d’aquests pacients a un centre de risc com han estat considerats aquests dies els centres hospitalaris. 

Serveis de suport com farmàcia o el laboratori clínic han hagut d’adaptar els seus equips i recursos per donar resposta a les necessitats que la situació actual requeria. En el cas de farmàcia han incorporat la compra de medicaments per la unitat de crítics, així com la validació, tramitació i emmagatzematge de tots els equips de protecció individual. Pel que fa el laboratori s’han adaptat, en un primer moment, per gestionar l’enviament de les PCR i, posteriorment, per una primera fase inicial de la manipulació de proves. 

Els centres d’atenció primària de la Fundació han fet més de 3.700 visites telefòniques i virtuals des de l’inici de la pandèmia. És una xifra que pràcticament quadruplica l’activitat d’aquest tipus que es va fer en un període similar el 2019. Aquesta atenció a distància ha permès evitar la concentració de pacients als ambulatoris, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries de quedar-se a casa enlloc de traslladar-se al seu centre de salut. 

En aquest sentit, la població de les ABS de Sant Joan les Fonts i la Vall d’en Bas-Hostoles ha fet cas d’aquestes recomanacions, ja que l’activitat presencial als centres s’ha reduït un 74%. S’ha passat de les més de 7.000 visites presencials el 2019 a les 1.800 en un període similar d’aquest any i en situació de pandèmia pel covid-19. 

Pel que fa a l’atenció d’aquestes visites, el personal mèdic ha gestionat un 85% de les visites virtuals i telefòniques, mentre que les visites a domicili les han assumit en un 80% els equips d’infermeria.

En el marc de la reestructuració de l’atenció primària de la Fundació s’han tancat 5 consultoris locals per tal de concentrar els professionals i garantir-ne la seva seguretat. Com a l’Hospital, s’han reestructurat jornades laborals i es va decidir obrir els centres d’atenció primària en dies festius, com va ser en dos dels quatre dies de Setmana Santa, per tal de donar recolzament a les urgències hospitalàries. 

La pandèmia ha canviat el dia a dia de tots els serveis de la Fundació, no només dels professionals que fan atenció directe als pacients. Molts serveis de suport han hagut de modificar la seva activitat i adaptar-se a la nova situació. Neteja ha estat un servei imprescindible per fer front al virus i ha incrementat extraordinàriament l’activitat per tal de garantir la correcta desinfecció i neteja de totes les àrees. Aquest també ha estat el cas de la bugaderia que ha duplicat els quilos de roba diaris que es renten, tant pel que fa uniformes i pijames com tovalloles. 

En total, s’han ampliat 30 jornades laborals i s’han fet 12 contractes nous, la majoria d’ells per cobrir llocs de treball d’infermeria, tècnics auxiliars d’infermeria i neteja. Paral·lelament, durant aquest període també s’han incorporat dos estudiants de disciplines científiques com a voluntaris per donar suport telefònic a la unitat d’atenció al ciutadà, admissions i farmàcia.