Les dones embarassades podran registrar les imatges ecogràfiques durant els controls
La iniciativa sorgeix després d’algunes peticions de les usuàries, ja que no poden venir acompanyades a la consulta per les mesures temporals de seguretat i limitació de visites.
El Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital d’Olot facilitarà la gravació de les ecografies a les dones embarassades que tinguin visita al centre. Aquest és un moment important i essencial durant l’embaràs i, a causa de les restriccions d’acompanyants a les visites i controls de seguiment, les gestants accedeixen soles a la consulta. Aquesta iniciativa permetrà que, a posteriori, puguin compartir aquest moment amb la parella o familiars.
L’obertura de consultes externes i la tornada gradual a l’activitat presencial a l’Hospital d’Olot es va fer amb una sèrie de restriccions i mesures per garantir la seguretat tant dels usuaris com dels professionals. Durant aquesta situació excepcional no es permet l’entrada d’acompanyants a les visites a consultes externes, sinó que s’han d’esperar fora del centre. Tal com estableix la Guia d’actuació enfront de casos s’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2 en dones embarassades i nadons del Servei Català de la Salut es valora l’entrada d’acompanyants només en els casos en què s’hagi de comunicar informació rellevant o si es detecta alguna situació clínica de la qual s’ha d’informar. Aquesta restricció és temporal i de seguida que la situació de la pandèmia ho permeti, es restablirà l’acompanyament de les dones als controls prenatals.
És per això que mentre durin aquestes pautes, l’equip d’obstetres facilitarà que les gestants gravin aquestes imatges durant l’ecografia perquè posteriorment puguin compartir-les. L’opció de fer fotografies o enregistrar amb vídeo l’ecografia es permetrà un cop feta l’exploració mèdica.
Des de l’inici de la pandèmia, l’Hospital d’Olot ha atès 61 parts i només un ha estat d’una gestant amb COVID-19 positiu. Es va atendre sense complicacions.
Els dubtes i les inquietuds de les gestants
A l’inici de la pandèmia, el servei va habilitar un telèfon d’urgències obstètriques que funciona les 24 hores del dia i és atès per un dels membres de l’equip de ginecologia i obstetrícia. Aquest canal de comunicació entre les gestants i un sanitari especialista es va crear en un moment en què els recursos assistencials estaven més limitats i es recomanava no desplaçar-se als centres sanitaris si no era imprescindible.
Durant aquestes deu setmanes s’han rebut desenes de trucades telefòniques, que han servit per aconsellar i dirigir el dispositiu assistencial més adequat en cada cas. Majoritàriament, les consultes que més s’han atès han estat dones embarassades amb símptomes d’inici de treball de part o dubtes de circuits interns d’accés als centres sanitaris. L’equip de ginecologia i obstetrícia fa un balanç positiu d’aquest canal i creu que ha estat una bona eina en un moment en què l’accés als centres sanitaris estava molt restringit, i que han pogut “tranquil·litzar moltes dones embarassades i donar-los seguretat”.
Amb la reactivació de l’activitat habitual a la majoria de dispositius assistencials del sistema sanitari, l’ús d’aquest telèfon de contacte es restringirà durant les properes setmanes. A partir d’aquest mes de juny, les consultes obstètriques han de seguir el seu circuit habitual: l’atenció primària o la llevadora de referència; mentre que les urgències s’atendran de manera presencial als centres hospitalaris.
A més, per a totes aquelles dones que tinguin dubtes o inquietuds durant o després de l’embaràs, poden inscriure’s a les classes de preparació al part, post-part i consulta de lactància materna que l’equip de llevadores de la Fundació està gestionant de manera virtual des de finals d’abril. Durant aquestes setmanes, ja són més de quaranta les dones que han participat en aquestes sessions.