Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa2022-04-11T12:26:18+01:00

Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa

NOTÍCIES

Més consultes per febre a pediatria amb les onades de calor, els resultats de l’estudi publicat a la revista Global Pediatrics

Més consultes per febre a pediatria amb les onades de calor, els resultats de l’estudi publicat a la revista Global Pediatrics

L’estudi conjunt entre l’Hospital Universitari La Paz de Madrid i la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica (PEHSU) ha detectat un augment de les consultes per febre durant les últimes onades de calor.

La revista internacional Global Pediatrics va publicar fa unes setmanes l’estudi “Onades de calor i consultes a urgències pediàtriques per síndromes febrils”, on s’ha pogut observar una relació entre les recents onades de calor als estius i un augment de les consultes per febre a les urgències de pediatria

Es tracta d’un estudi col·laboratiu entre el Servei d’Urgències pediàtriques de l’Hospital Universitari La Paz de Madrid i la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica (PEHSU) de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa en què s’han analitzat més de 3.000 visites a urgències de pediatria i s’ha observat un augment dels episodis de febre en les onades de calor més recents. 

Amb el canvi climàtic es preveu un augment de la freqüència i intensitat de les onades de calor. L’Organització Mundial de la Salut estima que el 88% de la càrrega de malalties o mortalitat relacionades amb el canvi climàtic recaurà en els infants menors de 5 anys. Aquest estudi subratlla la necessitat urgent de preparar els sistemes de salut per afrontar els reptes que el canvi climàtic pot representar per a la salut infantil, així com la importància de desenvolupar estratègies de mitigació i adaptació específiques per protegir els més vulnerables, especialment els infants, contra els efectes adversos de les onades de calor. 

Es desplega el programa “Més actius” a la Garrotxa per promoure l’activitat física i els hàbits saludables en infants i joves

Es desplega el programa “Més actius” a la Garrotxa
per promoure l’activitat física i els hàbits saludables
en infants i joves

Una desena de nois i noies amb sobrepès de la Garrotxa han participat amb èxit en la prova pilot i es té previst fer-ho extensiu a altres infants i territoris. 
Els pediatres de la Fundació lideren el projecte conjuntament amb la Secretaria General de l’Esport, l’Ajuntament d’Olot i el Consell Esportiu de la Garrotxa. 

Primeres passes del programa “Més actius”. El projecte s’ha desplegat a la comarca de la Garrotxa perquè nens i nenes d’entre 7 i 9 anys amb sobrepès i sedentaris facin activitat multiesportiva amb un educador físic esportiu. En aquesta prova pilot, tots els infants han estat detectats a les consultes de pediatria de l’atenció primària i comunitària i, a partir d’uns criteris d’inclusió establerts, el professional sanitari ha prescrit la derivació al programa “Més actius”. 

Durant la reunió de balanç totes les parts implicades han conclòs que la prova pilot, que tindrà lloc fins a final de curs, al juny, s’emplacen a poder-ho desplegar a tota la comarca i augmentant el rang d’edat fins els 11 anys.   

Anna Caula i Paretas, secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, ha recordat que “l’inici de les activitats fisicoesportives a aquestes edats fora de l’horari escolar és fonamental pels beneficis futurs dels infants, no només beneficis físics, sinó també de benestar psicològic i social”, i ha posat en relleu “el treball transversal” entre Esportcat i el Departament de Salut, al costat de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, l’Ajuntament d’Olot i el Consell Esportiu de la Garrotxa per tirar endavant el projecte.  

“Més actius” és un programa d’activitat física esportiva subvencionat per Esportcat que s’està portant a terme des del mes de gener amb la finalitat de promoure la pràctica regular d’activitat física i d’esport i promoure uns hàbits nutricionals saludables entre infants de 7 a 9 anys amb sobrepès de la comarca de la Garrotxa. El programa neix davant la tendència a l’alça en la incidència de sobrepès infantil que deriva en obesitat en aquestes edats. 

Impulsat per Esportcat i la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, la iniciativa consisteix en derivar aquests pacients des de l’equip territorial de pediatria de la comarca a un programa d’activitat física esportiva supervisat i executat per un educador físic esportiu.

Altres objectius del programa ‘Més actius” són crear adherència a la pràctica regular d’activitat física i esport, i desenvolupar la competència motriu dels infants a través del joc, així com fomentar les habilitats socials i comunicatives. 

El programa té una durada de sis mesos –de gener a juny de 2024- i s’ha portat a terme sobretot al Pavelló Firal d’Esports d’Olot, tot i que també s’han fet sessions a diferents indrets de la ciutat, aprofitant els entorns naturals. Al final del projecte s’hauran realitzat un total de 45 sessions gratuïtes de diferents esports: bàsquet, voleibol, futbol, bàdminton, handbol, pàdel, atletisme, escalada, activitat d’orientació, tennis taula, sortida amb bicicleta i caminada.

Pel que fa al balanç del programa, Anna Caula ha destacat que “en el període de cribratge es va detectar que hi havia més infants actius dels que inicialment es creia, un fet que es pot considerar un bon indicador”. 

L’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa (EPTG) engloba tota l’atenció pediàtrica de la comarca, tant l’hospitalària com la primària. Un servei integrat que funciona des de fa més de 10 anys on es facilita la comunicació entre professionals i el seguiment assistencial de tots els pacients, millorant la coordinació entre la primària i l’especialitzada.

Aquesta Guia posa a disposició dels professionals una eina actualitzada que els permet conèixer i adaptar la prescripció de l’exercici a les característiques de cada individu en funció de la seva situació de salut, de l’etapa vital –com ara la infància, la joventut i l’adolescència- i de l’objectiu terapèutic. 

En la reunió d’avui també hi han estat presents Jaume Heredia Quicios, gerent de la Regió Sanitària Girona i director dels serveis territorials de Salut a Girona; Josep Maria Padrosa i Macias, director-gerent de la Fundació Hospital d’Olot; Lluís Ramió i Torrentà, director mèdic de l’Hospital d’Olot; Lluïsa Mas, subdirectora a Girona de l’Agència de Salut Pública; Anna Julià representant Territorial de l’Esport a Girona,  Aniol Sellabona Aguilera, regidor d’Esports d’Olot; Òscar Cabana Farjas, gerent del Consell Esportiu de la Garrotxa, Ton Foguet Vidal, director assistencial de l’equip pediàtric territorial, Stephan Schneider, metge adjunt al servei de pediatria i l’Albert Canal Bartrina, educador físic esportiu.

L’impuls de “Més actius” s’emmarca en les accions promogudes des del Govern, mitjançant el Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES), per promoure una vida activa per a una bona salut, mitjançant l’esport i l’activitat física, entesos com una eina de transformació social i de reducció de les desigualtats a totes les edats.  

El Conseller de Salut, Manel Balcells, visita l’Hospital d’Olot

El Conseller de Salut, Manel Balcells, visita l’Hospital d’Olot

Durant la visita Balcells ha manifestat la decisió de transformar la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa en una Unitat de referència per a tot el país.

El Conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat aquest matí l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. Una breu aturada abans de visitar els terrenys del nou CAP de Sant Miquel per conèixer alguns dels projectes estratègics de la Fundació, així com la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa (PEHSU). 

La visita s’ha desenvolupat principalment al bosc Tres Roures, annex al centre sanitari, i ha estat encapçalada pel gerent de la Fundació, Josep Maria Padrosa, qui li ha explicat els eixos estratègics i de futur de la institució. Seguidament, els professionals referents en aquests àmbits els han explicat breument: el model d’atenció al part als hospitals de proximitat, la transformació de l’àmbit sociosanitari al nou model de l’atenció intermèdia, l’abordatge i estudi de la solitud no volguda a la Garrotxa en l’entorn de l’atenció primària i el benestar professional i les estratègies per promocionar un nou ecosistema de benestar. 

La part final de la visita ha estat encapçalada pel pediatre ambiental Ferran Campillo. Balcells ha manifestat la decisió de transformar la PEHSU, l’única d’aquestes característiques a Catalunya, en una Unitat de referència per a tot el país. En aquest sentit, ha destacat que es tracta d’un projecte “singular i modèlic, amb una visió holística i comunitària de la salut, que volem estendre en el conjunt del territori per tal que tots els equips pediàtrics apliquin els coneixements de la PEHSU. La capital de la pediatria mediambiental de Catalunya hauria de ser Olot”. 

La PEHSU és una unitat clínica especialitzada en salut mediambiental pediàtrica, una subespecialitat pediàtrica que aborda la prevenció, detecció, avaluació i maneig de les malalties i riscos mediambientals relacionats amb la salut dels infants.

notícies pediatria

BLOG

Blog pediatria #EPTGiR: Consells per viure amb un nadó durant la pandèmia COVID-19

Consells per viure amb un nadó durant la pandèmia

Tots els nadons ploren. La majoria, ploren molt des de les dues setmanes de vida fins als dos mesos. Alguns ploren més que d’altres. Per a molts, el plor és una de les parts més estressants que s’estrenen com a pares.

Generalment, els nous pares poden buscar recolzament social i ajuda externa. Però què passa ara, quan tenim restricció de moviments i contactes? Què passa quan els avis no poden venir a ajudar o els nostres amics no passen a prendre un cafè? Què passa quan les famílies es veuen afectades per la pèrdua sobtada de la feina, el tancament d’escoles i altres restriccions en el context de la pandèmia? Aquí teniu alguns suggeriments:

Prova tots els trucs relaxants
Els nadons que ploren volen que els tranquil·litzin. És possible que hagueu de provar diverses coses, una i altra vegada, abans que es calmin. Intenteu sostenir-los, alimentar-los, embolcallar-los, bressolar-los suaument, cantar-los. Si això no funciona, preneu-vos un descans. Assegureu-vos que el vostre nadó estigui en un entorn segur per a dormir (panxa amunt sobre una superfície ferma, amb un llençol ajustat. Sense mantes suaus, joguines ni coixins). Mentre que alguns nadons ploren durant molta estona, molts pares se sorprenen de la rapidesa en què s’adormen mentre ploren.

Para atenció a les teves necessitats
Particularment per a les mares que lacten, que poden sentir com la demanda del nadó és incessant: descanseu tant com pugueu i intenteu dormir quan el nadó ho fa. Troba temps per a tu mentre la teva parella té cura del nadó. Posa’t els auriculars i truca a algun amic o parent, pren una tassa de te o simplement, relaxa’t.

Connecta’t amb altra gent
El distanciament social durant el brot de COVID-19 pot ser aïllant. Proveu els xats amb vídeo o les xarxes socials per mantenir el contacte. Si sou amics o familiars d’algú que acaba de tenir un nadó, abans de donar consells escolteu primer. Imagineu-vos que esteu amb els pares recent estrenats i els podeu oferir el vostre recolzament i tranquil·litat sense paraules. Tenir en compte aquesta imatge pot ajudar a donar el suport social que tots els nous pares necessiten.

Feu servir els vostres “ajudants”
Involucreu els germans grans tant com pugueu perquè siguin els vostres ajudants especials.

Busqueu ajuda
La depressió post part és una malaltia més freqüent del què ens pensem. Si has tingut antecedents de depressió abans del naixement, pots tenir major risc de patir-ho. Parla amb el teu metge quan abans millor per ajudar a prevenir aquest possible risc. Molts metges, pediatres, infermeres i professionals de la salut mental estan programats per a visites telemàtiques i et poden ajudar.

Si llegiu això i sou amics, parents o veïns d’una família amb un nadó, aquest és el moment de comunicar-vos-hi. Penseu formes en què pugueu ajudar. A més del suport social, pots comprar bolquers? Pots deixar menjar per als adults o per els altres nens?

Trobeu una comunitat
A les noves mares els pot ser útil compartir experiències amb altres mares, a més de buscar ajuda en amics, parents i personal mèdic, busqueu fòrums de discussió i comunitats d’altres mares que comparteixen les seves històries “online”.

El vostre pediatre, personal d’infermeria i llevadora estan aquí per ajudar-vos. No dubtis mai en demanar-los consell. Som un altre recurs per ajudar a comprendre el teu nadó i les teves pròpies necessitats.

Per: Robert Sege, MD, PhD. Last Updated 3/23/2020. Source: American Academy of Pediatrics (Copyrigt© 2020)

Traducció i modificació de l’anlgès:
Dr. Ernesto Segarra García. Pediatre. ABS Olot.
Equip Pediàtric Territorial Garrotxa i Ripollès (EPTGiR)
pediatria.garrotxa@gencat.cat
www.hospiolot.cat/pediatria

Blog pediatria #EPTGiR: prevenció del coronavirus, Universitat Stanford

Blog pediatria #EPTGiR (VÍDEO): prevenció del coronavirus, Universitat Stanford

La Facultat de Medicina de la Universitat d’Stanford (Califòrnia, EUA) exemplifica en aquest vídeo com impacta el virus SARS-CoV-2 i provoca el COVID-19.

La transmissió es pot prevenir.

QUI SOM?

L’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa (EPTG) és el responsable de la salut de tots els infants i adolescents de 0 a 15 anys de les comarca de la Garrotxa. L’actuació engloba el període prenatal, neonatal, de lactant, la infància, el nen, l’adolescent i fins i tot el jove, en alguns casos.

L’EPTG assumeix l’atenció pediàtrica hospitalària i de primària de la Garrotxa. L’equip consta de 14 pediatres i 15 infermeres pediàtriques.

L’equip dona servei a l’Hospital d’Olot i a les àrees bàsiques de salut de les dues comarques: Olot i Olot nord, Besalú, Vall d’en Bas-Hostoles i Sant Joan les Fonts.

Ferran Campillo López
Laia Ferré Moragues
Anton Foguet Vidal (director assistencial de l’EPTGiR)
Adriana Ortega Trangoni
Diego A. Rincon Díaz
Marlene Rojas de Mills
Eduardo Sacristán Vázquez
Stephan Otto Schneider
Ernesto Segarra García
Roser Teixidor Feliu
Tanya Torres Fiallos

Elisabet Alberni Soler
Carme Bosch Capdevila
Olga Coderch Porras
Nuri Coderch Sacrest
Janina Coromina Massó
Marta Espona Vilar (referent infermeria de l’ICS)
Neus Felip Caulas
Teresa Franquesa
Núria Tarrés Prat
Anna Mas Terradellas
Montse Mora Brugués
Imma Pagès Viñals
Sandra Ribas Call (referent infermeria Ripollès)
Elisabet Sancho Valls
Susagna Serrano Pagès (referent infermeria FHOCG)

L’objectiu general de l’EPTG és garantir una atenció primària pediàtrica eficient i de qualitat, tot apropant-la a l’entorn natural del nen i l’adolescent, és a dir, apropant-la a la comunitat i una atenció hospitalària amb les mateixes característiques.

 • Garantir que tots els infants i adolescents de 0 a 14 anys tinguin un facultatiu d’atenció pediàtrica i una infermera de referència i puguin ser atesos tots els dies de la setmana en un dispositiu d’alta accessibilitat.

 • Participar de forma multidisciplinària i transversal amb els altres serveis dedicats a la infància per abastar tots els aspectes d’una salut integral mitjançant un estil de vida saludable.

 • Donar assistència homogènia i equitativa al territori.

 • Donar atenció propera al punt on es genera la demanda i segons els estàndards internacionals de coneixement científic.

 • Potenciar la gestió del coneixement entre professionals i nivells.

 • Potenciar el contínuum assistencial (atenció primària i atenció hospitalària).

 • Garantir la cartera de serveis.

QUÈ FEM

ATENCIÓ PRIMÀRIA:

Se segueix el Programa del nen sa marcat pel Departament de Salut i en ell s’emmarquen tot un seguit de visites, bàsicament de promoció d’hàbits saludables i de comprovació que l’exploració de l’infant està dins la normalitat. S’atenen també les visites demanades pels pares per dubtes i/o sospites de patologies no urgents, a més de les urgències habituals.

L’EPTG dona assistència a les quatre àrees bàsiques de salut de la Garrotxa: Olot, Besalú, la Vall d’en Bas-Hostoles i Sant Joan les Fonts.

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA I ESPECIALITZADA:

Anton Foguet i Stephan Schneider

Infermeres pediàtriques

Anton Foguet i Stephan Schneider

Anton Foguet i Stephan Schneider

Anton Foguet i Stephan Schneider

Ferran Campillo

Laia Ferré

Anton Foguet

Adriana Ortega

Marlene Rojas

Eduardo Sacristán

Ernesto Segarra

 • Bernardo Núñez

La consulta de cirurgia pediàtrica és el resultat d’un acord de treball entre l’Hospital d’Olot i el Parc Taulí de Sabadell. Es visiten tots aquells infants que necessiten cirurgia. Un cop valorat cada cas, es decideix si pel tipus d’intervenció s’intervé a l’Hospital d’Olot o es deriva al Parc Taulí de Sabadell.

Per minimitzar el dolors dels infants no es realitza l’analítica preoperatòria i es procura posar l’accés endovenós un cop els infants ja estan adormits.

 • Stpehan Schneider

A la consulta d’ecografia pediàtrica es fan ecografies de maluc neonatal, del cervell del nadó, de tumefaccions que han observat els pediatres, del pulmó, de l’aparell locomotor i de tots els òrgans interns de l’abdomen. És una tècnica innòcua i ben tolerada pels infants.

 • Ginecòloga: Sandra Tudela
 • Pediatre: Ferran Campillo
 • Llevadora: Lídia Coromina
 • Treballadora social: Ester Barris

La Unitat de Maltractament Prenatal (UMP) sorgeix del treball en xarxa de diferents professionals que treballen en l’etapa perinatal i de la necessitat de poder treballar preventivament en la salut física i emocional de l’infant, la dona embarassada i la parella; tot iniciant el més aviat possible, ja des de l’embaràs, una tasca de detecció i posterior intervenció en les situacions de risc.

Entre els seus objectius destaquen: aconseguir detectar de manera precoç les situacions de risc, realitzar una valoració interdisciplinària de les situacions de risc, donar suport i atenció a la dona embarassada, a la seva parella i a l’entorn, informar i sensibilitzar a la dona embarassada i la seva parella dels efectes dels tòxics sobre el fetus, facilitar i garantir la continuïtat assistencial de la dona embarassada de risc i el nadó durant l’embaràs, el part i el postpart, fomentar l’establiment del vincle efectiu de base segura mare/nadó, realitzar la intervenció necessària eficient i coordinada entre tots els professionals implicats en el protocol, i realitzar un registre de casos detectats.

Correu de contacte: maltractamentprenatal@hospiolot.cat

Tota la informació de la PEHSU Garrotxa aquí

Tríptic informatiu PEHSU

L’augment de la prevalença d’obesitat infantil constitueix un problema important de salut i és considerada com l’epidèmia del segle XXI. La consulta d’obesitat intenta un abordatge apropiat i individualitzat a les necessitats de cada infant d’aquesta patologia.
La importància del seu seguiment contribueix a prevenir la cronicitat del procés en l’edat adulta. Aconseguir un pes adequat no tan sols actua a la salut present del nen/a, sinó també contribueix a prevenir futures malalties com: la hipertensió, les afeccions cardiovasculars o la diabetis.
A la consulta es valora el perfil fisiològic de cada pacient, la seva condició metabòlica, les seves activitats, perfil de sedentarisme, coordinació d’hàbits familiars i la seva alimentació, i es promou l’actitud de canvi per triar una alimentació saludable i activitats adequades al seu entorn social.

 • Anton Foguet
 • Stephan Schneider

La consulta de pediatria prenatal té la finalitat d’informar i valorar patologies fetals diagnosticades durant l’embaràs, crear un pla de treball amb els diferents professionals de l’atenció perinatològica que s’anticipi als problemes derivats d’aquestes patologies i orientar els pares en el maneig i la presa de decisions.

 • Ernesto Segarra

ATENCIÓ COMUNITÀRIA:

 • Comissió de maltractament infantil

 • Comissió de mutilació genital i matrimonis forçats

 • Curs de formació continuada en pediatria

 • Espai mare-nadó

 • Programa de salut i escola

 • Taula d’infància

 • Participació al “Pla Interdepartamental d’atenció i interacció social i sanitària” (PIAISS)

ON SOM

  • Pediatres:

   • Ferran Campillo

   • Emilià Heras

   • Adriana Ortega

   • Ernesto Segarra

  • Infermeres:

   • Imma Pagès

   • Carme Bosch

   • Janina Coromina

   • Nuri Coderch

  • On som:

   • Horari de 8h a 20h

   • Tel. 972261916

   • Passeig de Barcelona, 22

   • 17800 Olot, Garrotxa

  • Pediatra: Marlene Rojas

  • Infermera: Neus Felip

  • On som:

   • Tel. 972273816

   • Avinguda Girona, 53

   • 17800 Olot, Garrotxa

  • Pediatre: Emilià Heras

  • Infermera: Olga Coderch

  • On som:

   • Tel. 972590573

   • Carrer Prat de la Riba, 9

   • 17850 Besalú, Garrotxa

  • Pediatre: Eduardo Sacristán

  • Infermera: Elisabet Alberni

  • On som:

   • Tel. 972290836

   • Carrer de Jaume Balmes, 1

   • 17857 St. Joan les Fonts, Garrotxa

  • Pediatra: Roser Teixidor

  • Infermera: Montse Mora

  • On som:

   • Tel. St. Esteve d’en Bas: 972690302

   • Tel. St. Feliu de Pallerols: 972444298

   • Tel. Les Planes d’Hostoles: 972448112

   • Carrer Dr. Turró, 2 (St. Esteve d’en Bas)

   • 17179 La Vall d’en Bas, Garrotxa

VULL VISITAR-ME

Consulta de REVISIÓ (9R): són les pautades per l’EPTG per fer el seguiment segons el “Programa del nen sa” del Departament de Salut. Només es poden demanar per telèfon o de presència al taulell. NO ES PODEN DEMANAR VIA INTERNET. Consultar el calendari de revisions previstes.

Cita prèvia (9c): són les adequades per comentar o visitar problemes de salut no urgents. Es poden demanar per internet

Consulta Urgent: són les adequades per problemes de salut que s’han de visitar en les primeres 24-48 hores. Es poden demanar per internet

Visites especialitzades: derivació des del/la pediatre de capçalera.

Visites de mútues: els infants que disposen de mútues amb concert amb l’HOCG poden demanar hora a consultes directament per urgències i visites de revisió als matins.

APLICACIONS D’INTERÈS

No hi ha extensions per instal·lar o activar. <a href="%1$s" title="Return to the Dashboard">Return to the Dashboard</a>

Go to Top