Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa2024-11-06T09:18:31+01:00

Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa

NOTÍCIES

Nova jornada de plantació de plançons

Nova jornada: “Plantada boscos per la salut” 

Serà la setena edició i es farà el dimecres 20 de novembre

El proper dimecres 20 de novembre s’organitza la setena plantada de plançons a l’Hospital d’Olot, dins el projecte “Un nadó, un arbre”. Tots aquells pares i mares que hagin tingut el seu nadó els darrers mesos al nostre centre o que no van poder venir a la darrera plantada, poden acostar-se durant el matí d’aquest dimecres per plantar el plançó. 

El punt de trobada per les famílies serà a l’entrada del Bosc dels Tres Roures, al costat de l’entrada principal de l’Hospital. Els punts de plantada seran sobretot al voltant de l’aparcament, que és on hi ha més espai, el propi bosquet i per a les famílies que vinguin sense cotxet i que vulguin, vora riu. 

Des de l’Hospital es contacta amb totes les famílies mitjançant SMS per tal que es puguin inscriure. Si alguna no ha rebut la informació poden fer la inscripció mitjançant aquest enllaç

Torna l’espai mare-nadó obert a la ciutadania

Torna l’espai mare-nadó obert a la ciutadania

La primera sessió serà el divendres 25 d’octubre a l’antic edifici del Centre de Salut Mental

L’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa (EPTG) reobre aquest octubre l’Espai Mare-Nadó, un servei on els pares i mares amb nadons de fins a 6 mesos poden resoldre dubtes i compartir les seves experiències durant aquesta primera etapa.

Aquest espai es va obrir per primera vegada el 2015 i va tenir continuïtat fins l’arribada de la pandèmia el març del 2020. Quatre anys més tard es torna a obrir en una nova ubicació, l’antic edifici del Centre de Salut Mental (al costat de l’estació d’autobusos d’Olot).

S’hi pot accedir sense cita prèvia i, coordinats per una infermera de l’Equip Pediàtric, podran compartir amb els assistents els seus dubtes, qüestions, experiències i vivències d’aquesta etapa tan especial en la vida de tothom. Puntualment hi intervindran altres professionals de la salut com nutricionistes, referents de benestar comunitari, pediatres o psicòlegs.  

Durant aquesta estona es pretén escoltar les famílies i acollir les seves inquietuds, dubtes o propostes. Principalment la sessió se centrarà en un tema, però es donarà prioritat al diàleg que pugui sorgir.

Fins a final d’any, les sessions previstes són les següents:

  • 25 d’octubre, “Puericultura” amb la infermera Vero Astudillo.
  • 8 de novembre, “Les malalties més freqüents” amb la infermera Ariadna Sala.
  • 22 de novembre, “L’alimentació dels 0 als 3 anys” amb la nutricionista Alba Serra.
  • 13 de desembre, “El vincle amb el nadó” amb els RBEC Gemma Grabalosa i Ramon Ramírez.

L’espai mare-nadó és obert a tota la població de la Garrotxa i no es precisa cita prèvia, tot i això, es demana màxima puntualitat. Seran sempre a les 10:45 h a l’antic edifici del Centre de Salut Mental d’Olot (C/ d’Esteve Castellà i Lloveras, 3).

S’inicia una campanya per Festes del Tura per reduir el consum d’alcohol entre aquelles parelles que busquin un embaràs proper

S’inicia una campanya per Festes del Tura per reduir el consum d’alcohol entre aquelles parelles que busquin un embaràs proper

La campanya té per lema “Per festes, vetes vermelles pel TEAF”, per conscienciar sobre el Dia Internacional del
Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF).
El 100% d’aquests trastorns són evitables si no es consumeix alcohol durant l’embaràs ni els mesos previs.

Aquesta setmana s’engega la campanya Per festes, vetes vermelles pels TEAF, una adaptació de la iniciativa que l’Asociación Española de Pediatría comença el setembre per conscienciar sobre el Dia Internacional del Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF) amb el lema Zapatos rojos por el TEAF. El dia 9 de setembre és la data escollida perquè representa simbòlicament els nou mesos d’embaràs durant els quals és crucial evitar el consum d’alcohol.  

Des de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica (PEHSU) de la Fundació, amb la col·laboració d’altres entitats, institucions i associacions d’àmbit comarcal, s’ha adaptat aquesta campanya durant les Festes del Tura amb l’objectiu de reduir el consum d’alcohol entre totes aquelles parelles que estiguin pensant en un embaràs proper. A banda de la PEHSU, també participen en la iniciativa el Servei d’Obstetrícia de la Fundació, l’ASSIR Garrotxa, el Comité de Salud Mediambiental de la Asociación Española de Pediatría, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, l’Ajuntament d’Olot, el Consell Comarcal de la Garrotxa, la Societat Catalana de Pediatria i el patrocini de Casa Baldiret.

Ferran Campillo, pediatre ambiental de la Fundació, ha explicat aquest matí en roda de premsa que calculen que “al voltant de l’1,7% dels embarassos de la comarca de la Garrotxa compleixen criteris d’alt risc per alguns dels trastorns de l’espectre alcohòlic fetal (TEAF), un problema crònic que afecta especialment el neurodesenvolupament de la infància i l’adolescència amb repercussions també en l’edat adulta i que és 100% evitable”. Durant les Festes del Tura, el consum d’alcohol no només impacta més adolescents i joves (passa del 60,2% que consumeixen alguna quantitat d’alcohol durant l’any a un 85,2%), sinó que la quantitat d’alcohol consumida es multiplica per vuit i augmenta d’un consum de 2 unitats bàsiques de beguda de mitjana a la setmana (equivalent a dues cerveses, dues copes de vi o un combinat) a 17,5 unitats.

Per la seva banda, Martí Trepat, director del Servei de Salut Pública Girona Nord, ha explicat que, generalment, “els homes tenen el percentatge de consum de risc d’alcohol (7,7%) superior al de les dones (3,1%)” i que “els joves són els que tenen un percentatge de consum de risc d’alcohol més alt (7,1% de 15 a 44 anys)”. Les dades són de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2023.

Per fer visible la campanya, s’anima a tothom a poder compartir les fotografies a les xarxes socials amb les etiquetes #MesTEAF2024 i #VetesVermellesTEAF. En aquest enllaç trobareu totes les activitats que es fan arreu del territori per conscienciar sobre aquest trastorn.

notícies pediatria

BLOG

Blog pediatria #EPTGiR: Consells per viure amb un nadó durant la pandèmia COVID-19

Consells per viure amb un nadó durant la pandèmia

Tots els nadons ploren. La majoria, ploren molt des de les dues setmanes de vida fins als dos mesos. Alguns ploren més que d’altres. Per a molts, el plor és una de les parts més estressants que s’estrenen com a pares.

Generalment, els nous pares poden buscar recolzament social i ajuda externa. Però què passa ara, quan tenim restricció de moviments i contactes? Què passa quan els avis no poden venir a ajudar o els nostres amics no passen a prendre un cafè? Què passa quan les famílies es veuen afectades per la pèrdua sobtada de la feina, el tancament d’escoles i altres restriccions en el context de la pandèmia? Aquí teniu alguns suggeriments:

Prova tots els trucs relaxants
Els nadons que ploren volen que els tranquil·litzin. És possible que hagueu de provar diverses coses, una i altra vegada, abans que es calmin. Intenteu sostenir-los, alimentar-los, embolcallar-los, bressolar-los suaument, cantar-los. Si això no funciona, preneu-vos un descans. Assegureu-vos que el vostre nadó estigui en un entorn segur per a dormir (panxa amunt sobre una superfície ferma, amb un llençol ajustat. Sense mantes suaus, joguines ni coixins). Mentre que alguns nadons ploren durant molta estona, molts pares se sorprenen de la rapidesa en què s’adormen mentre ploren.

Para atenció a les teves necessitats
Particularment per a les mares que lacten, que poden sentir com la demanda del nadó és incessant: descanseu tant com pugueu i intenteu dormir quan el nadó ho fa. Troba temps per a tu mentre la teva parella té cura del nadó. Posa’t els auriculars i truca a algun amic o parent, pren una tassa de te o simplement, relaxa’t.

Connecta’t amb altra gent
El distanciament social durant el brot de COVID-19 pot ser aïllant. Proveu els xats amb vídeo o les xarxes socials per mantenir el contacte. Si sou amics o familiars d’algú que acaba de tenir un nadó, abans de donar consells escolteu primer. Imagineu-vos que esteu amb els pares recent estrenats i els podeu oferir el vostre recolzament i tranquil·litat sense paraules. Tenir en compte aquesta imatge pot ajudar a donar el suport social que tots els nous pares necessiten.

Feu servir els vostres “ajudants”
Involucreu els germans grans tant com pugueu perquè siguin els vostres ajudants especials.

Busqueu ajuda
La depressió post part és una malaltia més freqüent del què ens pensem. Si has tingut antecedents de depressió abans del naixement, pots tenir major risc de patir-ho. Parla amb el teu metge quan abans millor per ajudar a prevenir aquest possible risc. Molts metges, pediatres, infermeres i professionals de la salut mental estan programats per a visites telemàtiques i et poden ajudar.

Si llegiu això i sou amics, parents o veïns d’una família amb un nadó, aquest és el moment de comunicar-vos-hi. Penseu formes en què pugueu ajudar. A més del suport social, pots comprar bolquers? Pots deixar menjar per als adults o per els altres nens?

Trobeu una comunitat
A les noves mares els pot ser útil compartir experiències amb altres mares, a més de buscar ajuda en amics, parents i personal mèdic, busqueu fòrums de discussió i comunitats d’altres mares que comparteixen les seves històries “online”.

El vostre pediatre, personal d’infermeria i llevadora estan aquí per ajudar-vos. No dubtis mai en demanar-los consell. Som un altre recurs per ajudar a comprendre el teu nadó i les teves pròpies necessitats.

Per: Robert Sege, MD, PhD. Last Updated 3/23/2020. Source: American Academy of Pediatrics (Copyrigt© 2020)

Traducció i modificació de l’anlgès:
Dr. Ernesto Segarra García. Pediatre. ABS Olot.
Equip Pediàtric Territorial Garrotxa i Ripollès (EPTGiR)
pediatria.garrotxa@gencat.cat
www.hospiolot.cat/pediatria

Blog pediatria #EPTGiR: prevenció del coronavirus, Universitat Stanford

Blog pediatria #EPTGiR (VÍDEO): prevenció del coronavirus, Universitat Stanford

La Facultat de Medicina de la Universitat d’Stanford (Califòrnia, EUA) exemplifica en aquest vídeo com impacta el virus SARS-CoV-2 i provoca el COVID-19.

La transmissió es pot prevenir.

QUI SOM?

L’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa (EPTG) és el responsable de la salut de tots els infants i adolescents de 0 a 15 anys de les comarca de la Garrotxa. L’actuació engloba el període prenatal, neonatal, de lactant, la infància, el nen, l’adolescent i fins i tot el jove, en alguns casos.

L’EPTG assumeix l’atenció pediàtrica hospitalària i de primària de la Garrotxa.

L’equip dona servei a l’Hospital d’Olot i a les àrees bàsiques de salut de les dues comarques: Olot i Olot nord, Besalú, Vall d’en Bas-Hostoles i Sant Joan les Fonts.

Ferran Campillo López
Rebeca Samanta Desch
Laia Ferré Moragues
Maria Font Roset
Anton Foguet Vidal (director assistencial de l’EPTG)
Emilià Heras Martín
Diego A. Rincon Díaz
Marlene Rojas de Mills
Eduardo Sacristán Vázquez
Stephan Otto Schneider
Ernesto Segarra García

Vero Astudillo
Ariadna Biguet Ramos
Carme Bosch Capdevila
Sílvia Espuña Díaz
Neus Felip Caulas
Montse Mora Brugués
Imma Pagès Viñals
Ariadna Sala

L’objectiu general de l’EPTG és garantir una atenció primària pediàtrica eficient i de qualitat, tot apropant-la a l’entorn natural del nen i l’adolescent, és a dir, apropant-la a la comunitat i una atenció hospitalària amb les mateixes característiques.

  • Garantir que tots els infants i adolescents de 0 a 14 anys tinguin un facultatiu d’atenció pediàtrica i una infermera de referència i puguin ser atesos tots els dies de la setmana en un dispositiu d’alta accessibilitat.

  • Participar de forma multidisciplinària i transversal amb els altres serveis dedicats a la infància per abastar tots els aspectes d’una salut integral mitjançant un estil de vida saludable.

  • Donar assistència homogènia i equitativa al territori.

  • Donar atenció propera al punt on es genera la demanda i segons els estàndards internacionals de coneixement científic.

  • Potenciar la gestió del coneixement entre professionals i nivells.

  • Potenciar el contínuum assistencial (atenció primària i atenció hospitalària).

  • Garantir la cartera de serveis.

QUÈ FEM

ATENCIÓ PRIMÀRIA:

Se segueix el Programa del nen sa marcat pel Departament de Salut i en ell s’emmarquen tot un seguit de visites, bàsicament de promoció d’hàbits saludables i de comprovació que l’exploració de l’infant està dins la normalitat. S’atenen també les visites demanades pels pares per dubtes i/o sospites de patologies no urgents, a més de les urgències habituals.

L’EPTG dona assistència a les quatre àrees bàsiques de salut de la Garrotxa: Olot, Besalú, la Vall d’en Bas-Hostoles i Sant Joan les Fonts.

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA I ESPECIALITZADA:

Anton Foguet i Stephan Schneider

Infermeres pediàtriques

Anton Foguet, Stephan Schneider i Ferran Campillo

Anton Foguet i Stephan Schneider

Anton Foguet i Stephan Schneider

Ferran Campillo

Rebeca Desch

Laia Ferré

Anton Foguet

Diego Rincón

Marlene Rojas

Eduardo Sacristán

Ernesto Segarra

  • Bernardo Núñez

La consulta de cirurgia pediàtrica és el resultat d’un acord de treball entre l’Hospital d’Olot i el Parc Taulí de Sabadell. Es visiten tots aquells infants que necessiten cirurgia. Un cop valorat cada cas, es decideix si pel tipus d’intervenció s’intervé a l’Hospital d’Olot o es deriva al Parc Taulí de Sabadell.

Per minimitzar el dolors dels infants no es realitza l’analítica preoperatòria i es procura posar l’accés endovenós un cop els infants ja estan adormits.

  • Stephan Schneider i Maria Font

A la consulta d’ecografia pediàtrica es fan ecografies de maluc neonatal, del cervell del nadó, de tumefaccions que han observat els pediatres, del pulmó, de l’aparell locomotor i de tots els òrgans interns de l’abdomen. És una tècnica innòcua i ben tolerada pels infants.

  • Ginecòloga: Juan Carlos Bello
  • Pediatre: Ferran Campillo
  • Llevadora: Liliana Patricia Lozano i Lídia Coromina
  • Treballadora social: Ester Barris

La Unitat de Vulnerabilitat Prenatal (UVP) sorgeix del treball en xarxa de diferents professionals que treballen en l’etapa perinatal i de la necessitat de poder treballar preventivament en la salut física i emocional de l’infant, la dona embarassada i la parella; tot iniciant el més aviat possible, ja des de l’embaràs, una tasca de detecció i posterior intervenció en les situacions de risc.

Entre els seus objectius destaquen: aconseguir detectar de manera precoç les situacions de risc, realitzar una valoració interdisciplinària de les situacions de risc, donar suport i atenció a la dona embarassada, a la seva parella i a l’entorn, informar i sensibilitzar a la dona embarassada i la seva parella dels efectes dels tòxics sobre el fetus, facilitar i garantir la continuïtat assistencial de la dona embarassada de risc i el nadó durant l’embaràs, el part i el postpart, fomentar l’establiment del vincle efectiu de base segura mare/nadó, realitzar la intervenció necessària eficient i coordinada entre tots els professionals implicats en el protocol, i realitzar un registre de casos detectats.

Correu de contacte: uvp@hospiolot.cat

Tota la informació de la PEHSU Garrotxa aquí

Pediatre mediambiental: Ferran Campillo
Infermera mediambiental: Anna Gelis
Pediatre: Anton Foguet

pehsu@hospiolot.cat

Tríptic informatiu PEHSU

  • Ferran Campillo
  • Anton Foguet
  • Stephan Schneider

La consulta de pediatria prenatal té la finalitat d’informar i valorar patologies fetals diagnosticades durant l’embaràs, crear un pla de treball amb els diferents professionals de l’atenció perinatològica que s’anticipi als problemes derivats d’aquestes patologies i orientar els pares en el maneig i la presa de decisions.

  • Ernesto Segarra

ATENCIÓ COMUNITÀRIA:

  • Comissió de maltractament infantil

  • Comissió de mutilació genital i matrimonis forçats

  • Espai mare-nadó
  • Programa de salut i escola

  • Taula d’infància

ON SOM

    • Pediatres:

      • Rebeca Desch
      • Laia Ferré
      • Diego Rincón
      • Marlene Rojas
      • Ernesto Segarra
    • Infermeres:

      • Vero Astudillo
      • Neus Felip
      • Imma Pagès
      • Carme Bosch
      • Ariadna Sala
    • On som:

      • Horari de 8h a 20h

      • Tel. 972261916

      • Passeig de Barcelona, 22

      • 17800 Olot, Garrotxa

    • Pediatre: Emilià Heras

    • Infermera: Sílvia Espuña

    • On som:

      • Tel. 972590573

      • Carrer Prat de la Riba, 9

      • 17850 Besalú, Garrotxa

    • Pediatre: Eduardo Sacristán

    • Infermera: Ariadna Biguet

    • On som:

      • Tel. 972290836

      • Carrer de Jaume Balmes, 1

      • 17857 St. Joan les Fonts, Garrotxa

    • Pediatra: Maria Font

    • Infermera: Montse Mora

    • On som:

      • Tel. St. Esteve d’en Bas: 972690302

      • Tel. St. Feliu de Pallerols: 972444298

      • Tel. Les Planes d’Hostoles: 972448112

      • Carrer Dr. Turró, 2 (St. Esteve d’en Bas)

      • 17179 La Vall d’en Bas, Garrotxa

VULL VISITAR-ME

Consulta de REVISIÓ (9R): són les pautades per l’EPTG per fer el seguiment segons el “Programa del nen sa” del Departament de Salut. Només es poden demanar per telèfon o de presència al taulell. NO ES PODEN DEMANAR VIA INTERNET. Consultar el calendari de revisions previstes.

Cita prèvia (9c): són les adequades per comentar o visitar problemes de salut no urgents. Es poden demanar per internet

Consulta Urgent: són les adequades per problemes de salut que s’han de visitar en les primeres 24-48 hores. Es poden demanar per internet

Visites especialitzades: derivació des del/la pediatre de capçalera.

Visites de mútues: els infants que disposen de mútues amb concert amb l’HOCG poden demanar hora a consultes directament per urgències i visites de revisió als matins.

APLICACIONS D’INTERÈS

Go to Top