Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa2022-04-11T12:26:18+01:00

Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa

NOTÍCIES

Un estudi de la UOC, el Parc Natural i la F. Hospital d’Olot determina el valor ecològic del bosc dels Tres Roures

Un estudi de la UOC, el Parc Natural i la F. Hospital d’Olot determina el valor ecològic del bosc dels Tres Roures

El projecte ha anat a càrrec d’Ester Martín, alumna del màster en Salut Planetària, de Ferran Campillo, pediatre ambiental, i de Joan Montserrat, tècnic del Parc Natural.
L’objectiu de l’estudi és donar un valor mediambiental a l’espai on es desenvolupa el projecte “Un nadó, un arbre”. 

Ester Martín, biòloga especialitzada en gestió ambiental i biodiversitat i alumna del Màster en Salut Planetària de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), sota la supervisió de Ferran Campillo, pediatre ambiental de la Fundació, i la col·laboració d’en Joan Montserrat, tècnic del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, ha realitzat un estudi per avaluar la biodiversitat de l’espai on es desenvolupa el projecte “Un nadó, un arbre” al bosc dels Tres Roures de l’Hospital.

Per fer-ho, es va analitzar la biodiversitat d’ocells a través d’estacions d’escolta en tres zones diferents: el bosc dels Tres Roures, la finca de Can Jordà al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i la riera de Riudaura. El resultat d’aquestes setmanes d’escolta posa en relleu la biodiversitat del bosc que, malgrat ser un espai petit a prop d’àrees urbanitzades i amb intervencions recents (s’han adaptat els accessos, s’hi han posat bancs i s’hi planten plançons cada mig any) té una riquesa d’espècies d’aus similar a espais del Parc Natural com Can Jordà, a tocar de la fageda. Aquests resultats posen de manifest la importància de conservar entorns naturals com el bosc del centre hospitalari.

Aquest estudi permet donar continuïtat al projecte “Un nadó, un arbre”, un projecte de prescripció de natura que es va iniciar el 2020 i que ha permès plantar més de 300 “arbres germans” d’espècies autòctones a l’entorn de l’Hospital d’Olot. Durant l’any es fan dues plantades comunitàries, una a la primavera i l’altra a la tardor, en jornades festives en les quals es potencia el vincle amb la natura. Aquest treball es dóna en el marc dels treballs de fi de màster (TFM) del Màster de Salut Planetària de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), amb qui la Fundació hi té un acord de col·laboració per a acollir estudiants. Aquest màster pretén formar els alumnes en la salut a escala global respectant els límits dels sistemes naturals del planeta, per mitjà de l’anàlisi dels reptes que afronta la humanitat que estan lligats a la crisi climàtica i ambiental global, la cerca de solucions i la implementació d’aquestes en les nostres societats.

A banda d’avalar la continuïtat d’aquest projecte, el bosc dels Tres Roures també acull altres iniciatives interessants tant per als professionals com per als pacients i familiars. Per exemple, els professionals de rehabilitació i logopèdia, de psicologia o de pediatria utilitzen aquest espai per a la seva assistència diària. És més, des de fa uns mesos el bosc es va adaptar perquè hi pogués tenir accés qualsevol persona amb mobilitat reduïda, ja fos amb cadira de rodes, caminador o cotxet.

El projecte “Boscos per a la salut: Un nadó, un arbre” és una iniciativa de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica (PEHSU) de l’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa de la Fundació i l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (ANEGX), en col·laboració amb diverses entitats del territori com el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Un grup de pediatres britànics visita amb bicicleta la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica a Olot

Un grup de pediatres britànics visita amb bicicleta la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica a Olot

Formen part de la campanya “Ride for their Lives”, que va néixer el 2021 per promoure hàbits que impactin en la salut global. 
La ruta en bicicleta per Catalunya va del 25 al 29 de setembre i, entre altres poblacions, s’han aturat a Olot per conèixer
les iniciatives del territori. 

“Ride for their lives” és una campanya global que es va iniciar el 2021 quan personal d’un hospital infantil de Gran Bretanya, líders del sector de la salut i pacients pediàtrics, van viatjar en bicicleta des de Ginebra fins a Glasgow, on se celebrava la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26), passant per Londres. L’objectiu era entregar la carta de receptes per un clima saludable i l’informa especial de l’OMS sobre el canvi climàtic i salut als delegats governamentals tant de la COP26 com de les presidències que en formarien part a la COP27, celebrada el 2022 a Egipte. 

L’objectiu de la campanya és fomentar accions per millorar la contaminació de l’aire i fer front al canvi climàtic, i alhora cridar l’atenció de la comunitat per generar canvis d’hàbits que impactin en la salut global i el medi ambient. 

Aquest 2023, un grup de pediatres britànics inclouen en les seves activitats anuals una ruta per Catalunya per tal de conèixer els moviments i les accions que s’estan portant a terme en aquesta línia i donar visibilitat a les seves propostes i accions. En aquesta visita, han fet una aturada a Olot. 

El recorregut va començar dilluns a la Tor de Querol, a la Catalunya del Nord, on van arribar des de Tolosa. El dimarts van fer una ruta d’uns 50 quilòmetres per arribar a Olot al migdia per visitar alguna escola de la ciutat i posteriorment conèixer l’Hospital d’Olot. El pediatre ambiental Ferran Campillo els va explicar en què consisteix la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa i algunes de les iniciatives que fa anys que s’impulsen al centre. Per exemple: el bosc per la salut, on cada nounat rep un “plançó germà” i el planta en aquest espai; el “Full verd” a la consulta de pediatria ambiental en què totes les parelles embarassades són avaluades per detectar possibles riscos ambientals per a l’embaràs i se’ls proposa accions per posar-hi remei, i d’altres iniciatives que es treballen amb les escoles de la comarca i altres centres sanitaris. 

Abans de l’aturada a l’Hospital, també han visitat l’Institut-Escola Greda i l’Escola El Morrot on s’han trobat amb alumnes i diversos representants de les AFAs (Associacions de Famílies) d’escoles d’Olot per parlar de la pacificació als entorns escolars

La ruta continua aquest dijous i divendres: es passa primer per Vic i acaba a Barcelona. A la capital catalana s’incorporaran al bicibús de la comunitat educativa del barri de Sant Antoni, que acompanya als nens i nenes i les seves famílies a l’escola, i faran una visita al Col·legi de Metges de Barcelona i a l’Hospital Sant Joan de Déu. 

En total, faran una ruta d’uns 240 quilòmetres i 3.340 m de desnivell positiu en cinc dies, des de la Tor de Querol fins a Barcelona. 

L’Hospital d’Olot impulsa la II Cursa inclusiva per Sant Lluc

L’Hospital d’Olot impulsa la II Cursa inclusiva per Sant Lluc

L’impulsa el Servei de Rehabilitació-Logopèdia de la Fundació i es farà l’1 d’octubre en el marc de la Cursa de Sant Lluc.
Amb la recaptació de la primera edició, s’ha instal·lat un sorral adaptat al Parc de les Móres d’Olot. 

El diumenge 1 d’octubre el Servei de Rehabilitació-Logopèdia de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, conjuntament amb l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament d’Olot, organitza la segona edició de la Cursa inclusiva a Olot, en el marc de la Cursa de Sant Lluc que se celebra cada any a la ciutat. 

La cursa inclusiva manté les distàncies de 20m, 50m i 100m i sense barreres arquitectòniques. És oberta a tothom qui hi vulgui participar i està feta tenint en compte les necessitats de diferents col·lectius com ara les persones amb mobilitat reduïda, deficiència visual o sensibilitat auditiva. En aquesta edició també s’han recollit alguns suggeriments que les famílies i participants van fer el 2022, així s’oferirà suport per anar a recollir els dorsals als corredors que ho necessitin -es demana a l’hora de fer la inscripció a la web-, es netejarà la zona pavimentada on es fa la cursa perquè quedi neta de pedres, branques i sorra i hi haurà una carpa d’assistència sanitària. 

Com l’any passat, també hi haurà un pàrquing adaptat per als participants i les famílies, una carpa com a zona de descans i begudes adaptades amb espassant. El preu de la inscripció és de 5€ i el tret de sortida a la cursa es preveu que es faci entre les 9h i les 9.30h, abans de les curses de 5km i 10km. La cursa inclusiva es farà a l’Avinguda República Argentina, a la zona pavimentada que va des del Carrer Hondures fins a la Plaça Amèrica (entre el pavelló de bàsquet i el d’hoquei patins i patinatge artístic). 

Ja s’han obert les inscripcions per a la Cursa de Sant Lluc, que organitza l’AV de Plaça Catalunya. Cal apuntar-se a cursasantlluc.cat. En funció de les places disponibles es podran fer inscripcions el mateix dia a un preu de 15€ (5km) i 17€ (10km) al Pavelló Municipal d’Olot de 8 a 9 del matí. 

Un sorral adaptat al Parc de les Móres d’Olot
Els diners que es van recollir l’any passat amb la I edició de la Cursa inclusiva i amb l’ajuda d’alguns patrocinadors i de l’Ajuntament d’Olot s’ha pogut comprar i col·locar un sorral adaptat per a nens i nenes amb cadira de rodes al Parc de les Móres d’Olot. S’ha escollit aquest parc infantil i la compra d’un sorral adaptat perquè es va demanar a les famílies participants i van suggerir aquesta proposta. A més, aquest parc és un dels més grans i cèntrics de la ciutat que també era una de les seves peticions. 

Actualment només hi ha un altre parc a la ciutat amb un gronxador adaptat per persones amb mobilitat reduïda. És el Parc de Malatosquer (al barri de Sant Roc), a la zona de pistes de futbol i de bàsquet (La Solfa). 

notícies pediatria

BLOG

Blog pediatria #EPTGiR: Consells per viure amb un nadó durant la pandèmia COVID-19

Consells per viure amb un nadó durant la pandèmia

Tots els nadons ploren. La majoria, ploren molt des de les dues setmanes de vida fins als dos mesos. Alguns ploren més que d’altres. Per a molts, el plor és una de les parts més estressants que s’estrenen com a pares.

Generalment, els nous pares poden buscar recolzament social i ajuda externa. Però què passa ara, quan tenim restricció de moviments i contactes? Què passa quan els avis no poden venir a ajudar o els nostres amics no passen a prendre un cafè? Què passa quan les famílies es veuen afectades per la pèrdua sobtada de la feina, el tancament d’escoles i altres restriccions en el context de la pandèmia? Aquí teniu alguns suggeriments:

Prova tots els trucs relaxants
Els nadons que ploren volen que els tranquil·litzin. És possible que hagueu de provar diverses coses, una i altra vegada, abans que es calmin. Intenteu sostenir-los, alimentar-los, embolcallar-los, bressolar-los suaument, cantar-los. Si això no funciona, preneu-vos un descans. Assegureu-vos que el vostre nadó estigui en un entorn segur per a dormir (panxa amunt sobre una superfície ferma, amb un llençol ajustat. Sense mantes suaus, joguines ni coixins). Mentre que alguns nadons ploren durant molta estona, molts pares se sorprenen de la rapidesa en què s’adormen mentre ploren.

Para atenció a les teves necessitats
Particularment per a les mares que lacten, que poden sentir com la demanda del nadó és incessant: descanseu tant com pugueu i intenteu dormir quan el nadó ho fa. Troba temps per a tu mentre la teva parella té cura del nadó. Posa’t els auriculars i truca a algun amic o parent, pren una tassa de te o simplement, relaxa’t.

Connecta’t amb altra gent
El distanciament social durant el brot de COVID-19 pot ser aïllant. Proveu els xats amb vídeo o les xarxes socials per mantenir el contacte. Si sou amics o familiars d’algú que acaba de tenir un nadó, abans de donar consells escolteu primer. Imagineu-vos que esteu amb els pares recent estrenats i els podeu oferir el vostre recolzament i tranquil·litat sense paraules. Tenir en compte aquesta imatge pot ajudar a donar el suport social que tots els nous pares necessiten.

Feu servir els vostres “ajudants”
Involucreu els germans grans tant com pugueu perquè siguin els vostres ajudants especials.

Busqueu ajuda
La depressió post part és una malaltia més freqüent del què ens pensem. Si has tingut antecedents de depressió abans del naixement, pots tenir major risc de patir-ho. Parla amb el teu metge quan abans millor per ajudar a prevenir aquest possible risc. Molts metges, pediatres, infermeres i professionals de la salut mental estan programats per a visites telemàtiques i et poden ajudar.

Si llegiu això i sou amics, parents o veïns d’una família amb un nadó, aquest és el moment de comunicar-vos-hi. Penseu formes en què pugueu ajudar. A més del suport social, pots comprar bolquers? Pots deixar menjar per als adults o per els altres nens?

Trobeu una comunitat
A les noves mares els pot ser útil compartir experiències amb altres mares, a més de buscar ajuda en amics, parents i personal mèdic, busqueu fòrums de discussió i comunitats d’altres mares que comparteixen les seves històries “online”.

El vostre pediatre, personal d’infermeria i llevadora estan aquí per ajudar-vos. No dubtis mai en demanar-los consell. Som un altre recurs per ajudar a comprendre el teu nadó i les teves pròpies necessitats.

Per: Robert Sege, MD, PhD. Last Updated 3/23/2020. Source: American Academy of Pediatrics (Copyrigt© 2020)

Traducció i modificació de l’anlgès:
Dr. Ernesto Segarra García. Pediatre. ABS Olot.
Equip Pediàtric Territorial Garrotxa i Ripollès (EPTGiR)
pediatria.garrotxa@gencat.cat
www.hospiolot.cat/pediatria

Blog pediatria #EPTGiR: prevenció del coronavirus, Universitat Stanford

Blog pediatria #EPTGiR (VÍDEO): prevenció del coronavirus, Universitat Stanford

La Facultat de Medicina de la Universitat d’Stanford (Califòrnia, EUA) exemplifica en aquest vídeo com impacta el virus SARS-CoV-2 i provoca el COVID-19.

La transmissió es pot prevenir.

QUI SOM?

L’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa (EPTG) és el responsable de la salut de tots els infants i adolescents de 0 a 15 anys de les comarca de la Garrotxa. L’actuació engloba el període prenatal, neonatal, de lactant, la infància, el nen, l’adolescent i fins i tot el jove, en alguns casos.

L’EPTG assumeix l’atenció pediàtrica hospitalària i de primària de la Garrotxa. L’equip consta de 14 pediatres i 15 infermeres pediàtriques.

L’equip dona servei a l’Hospital d’Olot i a les àrees bàsiques de salut de les dues comarques: Olot i Olot nord, Besalú, Vall d’en Bas-Hostoles i Sant Joan les Fonts.

Ferran Campillo López
Laia Ferré Moragues
Anton Foguet Vidal (director assistencial de l’EPTGiR)
Adriana Ortega Trangoni
Diego A. Rincon Díaz
Marlene Rojas de Mills
Eduardo Sacristán Vázquez
Stephan Otto Schneider
Ernesto Segarra García
Roser Teixidor Feliu
Tanya Torres Fiallos

Elisabet Alberni Soler
Carme Bosch Capdevila
Olga Coderch Porras
Nuri Coderch Sacrest
Janina Coromina Massó
Marta Espona Vilar (referent infermeria de l’ICS)
Neus Felip Caulas
Teresa Franquesa
Núria Tarrés Prat
Anna Mas Terradellas
Montse Mora Brugués
Imma Pagès Viñals
Sandra Ribas Call (referent infermeria Ripollès)
Elisabet Sancho Valls
Susagna Serrano Pagès (referent infermeria FHOCG)

L’objectiu general de l’EPTG és garantir una atenció primària pediàtrica eficient i de qualitat, tot apropant-la a l’entorn natural del nen i l’adolescent, és a dir, apropant-la a la comunitat i una atenció hospitalària amb les mateixes característiques.

 • Garantir que tots els infants i adolescents de 0 a 14 anys tinguin un facultatiu d’atenció pediàtrica i una infermera de referència i puguin ser atesos tots els dies de la setmana en un dispositiu d’alta accessibilitat.

 • Participar de forma multidisciplinària i transversal amb els altres serveis dedicats a la infància per abastar tots els aspectes d’una salut integral mitjançant un estil de vida saludable.

 • Donar assistència homogènia i equitativa al territori.

 • Donar atenció propera al punt on es genera la demanda i segons els estàndards internacionals de coneixement científic.

 • Potenciar la gestió del coneixement entre professionals i nivells.

 • Potenciar el contínuum assistencial (atenció primària i atenció hospitalària).

 • Garantir la cartera de serveis.

QUÈ FEM

ATENCIÓ PRIMÀRIA:

Se segueix el Programa del nen sa marcat pel Departament de Salut i en ell s’emmarquen tot un seguit de visites, bàsicament de promoció d’hàbits saludables i de comprovació que l’exploració de l’infant està dins la normalitat. S’atenen també les visites demanades pels pares per dubtes i/o sospites de patologies no urgents, a més de les urgències habituals.

L’EPTG dona assistència a les quatre àrees bàsiques de salut de la Garrotxa: Olot, Besalú, la Vall d’en Bas-Hostoles i Sant Joan les Fonts.

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA I ESPECIALITZADA:

Anton Foguet i Stephan Schneider

Infermeres pediàtriques

Anton Foguet i Stephan Schneider

Anton Foguet i Stephan Schneider

Anton Foguet i Stephan Schneider

Ferran Campillo

Laia Ferré

Anton Foguet

Adriana Ortega

Marlene Rojas

Eduardo Sacristán

Ernesto Segarra

 • Bernardo Núñez

La consulta de cirurgia pediàtrica és el resultat d’un acord de treball entre l’Hospital d’Olot i el Parc Taulí de Sabadell. Es visiten tots aquells infants que necessiten cirurgia. Un cop valorat cada cas, es decideix si pel tipus d’intervenció s’intervé a l’Hospital d’Olot o es deriva al Parc Taulí de Sabadell.

Per minimitzar el dolors dels infants no es realitza l’analítica preoperatòria i es procura posar l’accés endovenós un cop els infants ja estan adormits.

 • Stpehan Schneider

A la consulta d’ecografia pediàtrica es fan ecografies de maluc neonatal, del cervell del nadó, de tumefaccions que han observat els pediatres, del pulmó, de l’aparell locomotor i de tots els òrgans interns de l’abdomen. És una tècnica innòcua i ben tolerada pels infants.

 • Ginecòloga: Sandra Tudela
 • Pediatre: Ferran Campillo
 • Llevadora: Lídia Coromina
 • Treballadora social: Ester Barris

La Unitat de Maltractament Prenatal (UMP) sorgeix del treball en xarxa de diferents professionals que treballen en l’etapa perinatal i de la necessitat de poder treballar preventivament en la salut física i emocional de l’infant, la dona embarassada i la parella; tot iniciant el més aviat possible, ja des de l’embaràs, una tasca de detecció i posterior intervenció en les situacions de risc.

Entre els seus objectius destaquen: aconseguir detectar de manera precoç les situacions de risc, realitzar una valoració interdisciplinària de les situacions de risc, donar suport i atenció a la dona embarassada, a la seva parella i a l’entorn, informar i sensibilitzar a la dona embarassada i la seva parella dels efectes dels tòxics sobre el fetus, facilitar i garantir la continuïtat assistencial de la dona embarassada de risc i el nadó durant l’embaràs, el part i el postpart, fomentar l’establiment del vincle efectiu de base segura mare/nadó, realitzar la intervenció necessària eficient i coordinada entre tots els professionals implicats en el protocol, i realitzar un registre de casos detectats.

Correu de contacte: maltractamentprenatal@hospiolot.cat

Tota la informació de la PEHSU Garrotxa aquí

Tríptic informatiu PEHSU

L’augment de la prevalença d’obesitat infantil constitueix un problema important de salut i és considerada com l’epidèmia del segle XXI. La consulta d’obesitat intenta un abordatge apropiat i individualitzat a les necessitats de cada infant d’aquesta patologia.
La importància del seu seguiment contribueix a prevenir la cronicitat del procés en l’edat adulta. Aconseguir un pes adequat no tan sols actua a la salut present del nen/a, sinó també contribueix a prevenir futures malalties com: la hipertensió, les afeccions cardiovasculars o la diabetis.
A la consulta es valora el perfil fisiològic de cada pacient, la seva condició metabòlica, les seves activitats, perfil de sedentarisme, coordinació d’hàbits familiars i la seva alimentació, i es promou l’actitud de canvi per triar una alimentació saludable i activitats adequades al seu entorn social.

 • Anton Foguet
 • Stephan Schneider

La consulta de pediatria prenatal té la finalitat d’informar i valorar patologies fetals diagnosticades durant l’embaràs, crear un pla de treball amb els diferents professionals de l’atenció perinatològica que s’anticipi als problemes derivats d’aquestes patologies i orientar els pares en el maneig i la presa de decisions.

 • Ernesto Segarra

ATENCIÓ COMUNITÀRIA:

 • Comissió de maltractament infantil

 • Comissió de mutilació genital i matrimonis forçats

 • Curs de formació continuada en pediatria

 • Espai mare-nadó

 • Programa de salut i escola

 • Taula d’infància

 • Participació al “Pla Interdepartamental d’atenció i interacció social i sanitària” (PIAISS)

ON SOM

  • Pediatres:

   • Ferran Campillo

   • Emilià Heras

   • Adriana Ortega

   • Ernesto Segarra

  • Infermeres:

   • Imma Pagès

   • Carme Bosch

   • Janina Coromina

   • Nuri Coderch

  • On som:

   • Horari de 8h a 20h

   • Tel. 972261916

   • Passeig de Barcelona, 22

   • 17800 Olot, Garrotxa

  • Pediatra: Marlene Rojas

  • Infermera: Neus Felip

  • On som:

   • Tel. 972273816

   • Avinguda Girona, 53

   • 17800 Olot, Garrotxa

  • Pediatre: Emilià Heras

  • Infermera: Olga Coderch

  • On som:

   • Tel. 972590573

   • Carrer Prat de la Riba, 9

   • 17850 Besalú, Garrotxa

  • Pediatre: Eduardo Sacristán

  • Infermera: Elisabet Alberni

  • On som:

   • Tel. 972290836

   • Carrer de Jaume Balmes, 1

   • 17857 St. Joan les Fonts, Garrotxa

  • Pediatra: Roser Teixidor

  • Infermera: Montse Mora

  • On som:

   • Tel. St. Esteve d’en Bas: 972690302

   • Tel. St. Feliu de Pallerols: 972444298

   • Tel. Les Planes d’Hostoles: 972448112

   • Carrer Dr. Turró, 2 (St. Esteve d’en Bas)

   • 17179 La Vall d’en Bas, Garrotxa

VULL VISITAR-ME

Consulta de REVISIÓ (9R): són les pautades per l’EPTG per fer el seguiment segons el “Programa del nen sa” del Departament de Salut. Només es poden demanar per telèfon o de presència al taulell. NO ES PODEN DEMANAR VIA INTERNET. Consultar el calendari de revisions previstes.

Cita prèvia (9c): són les adequades per comentar o visitar problemes de salut no urgents. Es poden demanar per internet

Consulta Urgent: són les adequades per problemes de salut que s’han de visitar en les primeres 24-48 hores. Es poden demanar per internet

Visites especialitzades: derivació des del/la pediatre de capçalera.

Visites de mútues: els infants que disposen de mútues amb concert amb l’HOCG poden demanar hora a consultes directament per urgències i visites de revisió als matins.

APLICACIONS D’INTERÈS

No hi ha extensions per instal·lar o activar. <a href="%1$s" title="Return to the Dashboard">Return to the Dashboard</a>

Go to Top