Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa i el Ripollès2020-07-15T17:16:28+00:00

Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa i el Ripollès

NOTÍCIES

Ens adherim a la Setmana Verda 2020

Ens adherim a la Setmana Verda 2020

La setmana verda 2020 és una iniciativa de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de Múrcia i que s’inicia el 31 de maig, Dia Mundial Sense Tabac, i s’allarga fins el 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient

La Setmana Verda 2020 és una iniciativa de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de Múrcia que engloba diferents activitats i conferències per visibilitzar i conscienciar a la població de la incidència que té el medi ambient i els factors mediambientals en la salut dels infants i les seves famílies. El tret de sortida és el 31 de maig, Dia Mundial Sense Tabac, i finalitza el 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient. 

Aquest 2020, la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa (PEHSU Garrotxa) s’adhereix al projecte i hi participa en dues activitats molt concretes. Per una banda, aquest dilluns 1 de juny, formem part d’un webinar adreçats a joves de l’ESO; i, per l’altra, durant el dimecres 3 de juny les visites a consultes externes de pediatria ambiental es faran a l’aire lliure, a l’exterior del centre hospitalari. 

La sessió d’aquest dilluns serà a les 10:30h del matí i es farà mitjançant una sessió oberta de la plataforma Zoom. L’objectiu és incidir en la importància de la prevenció de l’inici de l’hàbit tabàquic i donar a conèixer la situació del consum actual de tabaquisme, sobretot els més joves. La infermera de deshabituació tabàquica de l’Hospital d’Olot, Anna Gelis, participarà com a ponent. També hi haurà les ponències de Cristina Lacarcel, infermera resident d’infermeria comunitària de l’Hospital Reina Sofia de Múrcia, i moderarà Miguel Felipe Sánchez Sauco, infermer mediambiental i doctor en cribratge mediambiental de l’embaràs de la PEHSU de Múrcia. Enllaç per accedir a la sessió.

El dimecres 3 de juny, com a experència pilot, es faran les visites a consultes externes de pediatria ambiental a l’aire lliure. És a dir, en comptes de passar consulta a l’Hospital, les parelles i el pediatre es desplaçaran al bosc “Tres Turons”, situat just el costat del centre hospitalari. 

Programa Setmana Verda 2020

L’Hospital d’Olot ofereix ajuda als pacients ingressats al centre per deixar de fumar

L’Hospital d’Olot ofereix ajuda als pacients ingressats al centre per deixar de fumar

El 2019 es va iniciar el programa d’assessorament i seguiment de pacients ingressats que volen deixar de fumar. 

L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa va iniciar, el 2019, la consulta de suport, assessorament i seguiment dels pacients ingressats al centre hospitalari que volen deixar de fumar. La infermera referent en aquest àmbit és qui gestiona aquests pacients i qui inicia un tractament amb ells després de la detecció per part del personal d’infermeria de les unitats d’hospitalització. 

El centre ofereix assessorament a les persones ingressades que volen deixar de fumar i inicia un tractament substitutiu amb pegats dèrmics als pacients amb un ingrés superior a les 48 hores. Quan se’ls dona l’alta hospitalària, és l’equip d’atenció primària qui continua aquest seguiment. 

Des de l’inici del programa, ja són 33 les persones que han començat el tractament durant la seva estada hospitalària i que, en donar-los l’alta, han seguit les pautes i recomanacions del personal sanitari referent en tabaquisme al seu centre d’atenció primària. Cal tenir en compte que es considera ex-fumadora una persona fins que no han passat 12 mesos des de l’abandonament del tabac. 

El compromís del centre per motivar la població a deixar de fumar també s’estén als professionals del centre, i és la Fundació qui assumeix el finançament del tractament substitutiu al tabac. En total, són 16 els professionals que aquest darrer any s’han adherit al programa.

Paral·lelament a aquestes iniciatives més recents, des del 2017 la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa fa la consulta de deshabituació tabàquica de l’embaràs. L’objectiu és eliminar o reduir la presència de fum ambiental del tabac a les llars dels nadons ja durant la gestació. Des de llavors, s’han fet 114 visites a futurs pares i mares i, des d’aquest 2020, s’ha estès aquest servei a persones del Ripollès, fruit de la creació a finals de 2019 de l’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa i el Ripollès. 

La Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa forma part de la Xarxa d’Hospitals sense Fum que l’ha acreditat amb el nivell de bronze. Això suposa el reconeixement de l’activitat que du a terme el centre sanitari per promoure entre els pacients i professionals polítiques actives per al control del tabaquisme. Un dels objectius de la Fundació és augmentar el nombre de pacients i de professionals que hi reben tractament, així com millorar la continuïtat assistencial entre l’Hospital i els equips d’atenció primària de la seva àrea d’influència, per reduir el risc que els pacients que inicien tractament a l’Hospital acabin recaient. 

En aquest sentit, el centre ha incentivat diferents campanyes en els darrers anys per tal d’assolir aquests objectius: la limitació de l’Hospital com a recinte sense fum, el tret de sortida de la campanya interna “Per una bata neta i blanca”, que incentivava els professionals no fumar amb l’uniforme, o la senyalització dels punts detectats com a “negres” a l’entorn del centre on es fumava. 

ANUL·LAT Diàleg: “medi ambient, salut i gènere”

ANUL·LAT Diàleg: “medi ambient, salut i gènere”

Seguint les indicacions de Salut i les mesures que s’estan prenent en aquest escenari de contenció del coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya, hem decidit anul·lar la sessió Medi ambient, salut i gènere de l’Observatori d’Humanitats en Medicina. Estava prevista per aquest dijous 12 de març a les 19h a la sala d’actes de l’Hospital d’Olot.

S’informarà pels canals de comunicació habiutals de la Fundació si la sessió s’ajorna per a més endavant.

notícies pediatria

BLOG

Blog pediatria #EPTGiR: Consells per viure amb un nadó durant la pandèmia COVID-19

Consells per viure amb un nadó durant la pandèmia

Tots els nadons ploren. La majoria, ploren molt des de les dues setmanes de vida fins als dos mesos. Alguns ploren més que d’altres. Per a molts, el plor és una de les parts més estressants que s’estrenen com a pares.

Generalment, els nous pares poden buscar recolzament social i ajuda externa. Però què passa ara, quan tenim restricció de moviments i contactes? Què passa quan els avis no poden venir a ajudar o els nostres amics no passen a prendre un cafè? Què passa quan les famílies es veuen afectades per la pèrdua sobtada de la feina, el tancament d’escoles i altres restriccions en el context de la pandèmia? Aquí teniu alguns suggeriments:

Prova tots els trucs relaxants
Els nadons que ploren volen que els tranquil·litzin. És possible que hagueu de provar diverses coses, una i altra vegada, abans que es calmin. Intenteu sostenir-los, alimentar-los, embolcallar-los, bressolar-los suaument, cantar-los. Si això no funciona, preneu-vos un descans. Assegureu-vos que el vostre nadó estigui en un entorn segur per a dormir (panxa amunt sobre una superfície ferma, amb un llençol ajustat. Sense mantes suaus, joguines ni coixins). Mentre que alguns nadons ploren durant molta estona, molts pares se sorprenen de la rapidesa en què s’adormen mentre ploren.

Para atenció a les teves necessitats
Particularment per a les mares que lacten, que poden sentir com la demanda del nadó és incessant: descanseu tant com pugueu i intenteu dormir quan el nadó ho fa. Troba temps per a tu mentre la teva parella té cura del nadó. Posa’t els auriculars i truca a algun amic o parent, pren una tassa de te o simplement, relaxa’t.

Connecta’t amb altra gent
El distanciament social durant el brot de COVID-19 pot ser aïllant. Proveu els xats amb vídeo o les xarxes socials per mantenir el contacte. Si sou amics o familiars d’algú que acaba de tenir un nadó, abans de donar consells escolteu primer. Imagineu-vos que esteu amb els pares recent estrenats i els podeu oferir el vostre recolzament i tranquil·litat sense paraules. Tenir en compte aquesta imatge pot ajudar a donar el suport social que tots els nous pares necessiten.

Feu servir els vostres “ajudants”
Involucreu els germans grans tant com pugueu perquè siguin els vostres ajudants especials.

Busqueu ajuda
La depressió post part és una malaltia més freqüent del què ens pensem. Si has tingut antecedents de depressió abans del naixement, pots tenir major risc de patir-ho. Parla amb el teu metge quan abans millor per ajudar a prevenir aquest possible risc. Molts metges, pediatres, infermeres i professionals de la salut mental estan programats per a visites telemàtiques i et poden ajudar.

Si llegiu això i sou amics, parents o veïns d’una família amb un nadó, aquest és el moment de comunicar-vos-hi. Penseu formes en què pugueu ajudar. A més del suport social, pots comprar bolquers? Pots deixar menjar per als adults o per els altres nens?

Trobeu una comunitat
A les noves mares els pot ser útil compartir experiències amb altres mares, a més de buscar ajuda en amics, parents i personal mèdic, busqueu fòrums de discussió i comunitats d’altres mares que comparteixen les seves històries “online”.

El vostre pediatre, personal d’infermeria i llevadora estan aquí per ajudar-vos. No dubtis mai en demanar-los consell. Som un altre recurs per ajudar a comprendre el teu nadó i les teves pròpies necessitats.

Per: Robert Sege, MD, PhD. Last Updated 3/23/2020. Source: American Academy of Pediatrics (Copyrigt© 2020)

Traducció i modificació de l’anlgès:
Dr. Ernesto Segarra García. Pediatre. ABS Olot.
Equip Pediàtric Territorial Garrotxa i Ripollès (EPTGiR)
pediatria.garrotxa@gencat.cat
www.hospiolot.cat/pediatria

Blog pediatria #EPTGiR: prevenció del coronavirus, Universitat Stanford

Blog pediatria #EPTGiR (VÍDEO): prevenció del coronavirus, Universitat Stanford

La Facultat de Medicina de la Universitat d’Stanford (Califòrnia, EUA) exemplifica en aquest vídeo com impacta el virus SARS-CoV-2 i provoca el COVID-19.

La transmissió es pot prevenir.

QUI SOM?

L’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa i el Ripollès (EPTGiR) és el responsable de la salut de tots els infants i adolescents de 0 a 15 anys de les comarques de la Garrotxa i el Ripollès. L’actuació engloba el període prenatal, neonatal, de lactant, la infància, el nen, l’adolescent i fins i tot el jove, en alguns casos.

L’EPTGiR assumeix l’atenció pediàtrica hospitalària i de primària de la Garrotxa i la de primària del Ripollès. L’equip consta de 14 pediatres i 15 infermeres pediàtriques.

L’equip dona servei a l’Hospital d’Olot i a les àrees bàsiques de salut de les dues comarques: Olot i Olot nord, Besalú, Vall d’en Bas-Hostoles i Sant Joan les Fonts a la Garrotxa; i Camprodon, Ripoll-Sant Joan les Abadesses i Ribes-Campdevànol al Ripollès.

Adolfo Alegre Alvarenga
Ferran Campillo López
Laia Ferré Moragues
Anton Foguet Vidal (director assistencial de l’EPTGiR)
Emilià Heras Martí
Adriana Ortega Trangoni
Marlene Rojas de Mills
Eduardo Sacristán Vázquez
Stpehan Schneider
Ernesto Segarra García
Elena Soques Vallejo
Roser Teixidor Feliu
Tanya Torres Fiallos
Maria Rocío Vilchez Roman

Elisabet Alberni Soler
Carme Bosch Capdevila
Olga Coderch Porras
Nuri Coderch Sacrest
Janina Coromina Massó
Marta Espona Vilar (referent infermeria de l’ICS)
Neus Felip Caulas
Teresa Franquesa
Núria Tarrés Prat
Anna Mas Terradellas
Montse Mora Brugués
Imma Pagès Viñals
Sandra Ribas Call (referent infermeria Ripollès)
Elisabet Sancho Valls
Susagna Serrano Pagès (referent infermeria FHOCG)

L’objectiu general de l’EPTGiR és garantir una atenció primària pediàtrica eficient i de qualitat, tot apropant-la a l’entorn natural del nen i l’adolescent, és a dir, apropant-la a la comunitat i una atenció hospitalària amb les mateixes característiques.

 • Garantir que tots els infants i adolescents de 0 a 14 anys tinguin un facultatiu d’atenció pediàtrica i una infermera de referència i puguin ser atesos tots els dies de la setmana en un dispositiu d’alta accessibilitat.

 • Participar de forma multidisciplinària i transversal amb els altres serveis dedicats a la infància per abastar tots els aspectes d’una salut integral mitjançant un estil de vida saludable.

 • Donar assistència homogènia i equitativa al territori.

 • Donar atenció propera al punt on es genera la demanda i segons els estàndards internacionals de coneixement científic.

 • Potenciar la gestió del coneixement entre professionals i nivells.

 • Potenciar el contínuum assistencial (atenció primària i atenció hospitalària).

 • Garantir la cartera de serveis.

QUÈ FEM

ATENCIÓ PRIMÀRIA:

Se segueix el Programa del nen sa marcat pel Departament de Salut i en ell s’emmarquen tot un seguit de visites, bàsicament de promoció d’hàbits saludables i de comprovació que l’exploració de l’infant està dins la normalitat. S’atenen també les visites demanades pels pares per dubtes i/o sospites de patologies no urgents, a més de les urgències habituals.

L’EPTGiR dona assistència a les quatre àrees bàsiques de salut de la Garrotxa: Olot, Besalú, la Vall d’en Bas-Hostoles i Sant Joan les Fonts; i a les tres del Ripollès: Campdevànol-Ribes, Ripoll i Camprodon-Sant Joan les Abadesses.

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA I ESPECIALITZADA:

Anton Foguet i Stephan Schneider

Infermeres pediàtriques

Anton Foguet i Stephan Schneider

Anton Foguet i Stephan Schneider

Anton Foguet i Stephan Schneider

Ferran Campillo

Laia Ferré

Anton Foguet

Adriana Ortega

Marlene Rojas

Eduardo Sacristán

Ernesto Segarra

 • Bernardo Núñez

La consulta de cirurgia pediàtrica és el resultat d’un acord de treball entre l’Hospital d’Olot i el Parc Taulí de Sabadell. Es visiten tots aquells infants que necessiten cirurgia. Un cop valorat cada cas, es decideix si pel tipus d’intervenció s’intervé a l’Hospital d’Olot o es deriva al Parc Taulí de Sabadell.

Per minimitzar el dolors dels infants no es realitza l’analítica preoperatòria i es procura posar l’accés endovenós un cop els infants ja estan adormits.

 • Stpehan Schneider

A la consulta d’ecografia pediàtrica es fan ecografies de maluc neonatal, del cervell del nadó, de tumefaccions que han observat els pediatres, del pulmó, de l’aparell locomotor i de tots els òrgans interns de l’abdomen. És una tècnica innòcua i ben tolerada pels infants.

 • Ginecòloga: Sandra Tudela
 • Pediatre: Ferran Campillo
 • Llevadora: Lídia Coromina
 • Treballadora social: Ester Barris

La Unitat de Maltractament Prenatal (UMP) sorgeix del treball en xarxa de diferents professionals que treballen en l’etapa perinatal i de la necessitat de poder treballar preventivament en la salut física i emocional de l’infant, la dona embarassada i la parella; tot iniciant el més aviat possible, ja des de l’embaràs, una tasca de detecció i posterior intervenció en les situacions de risc.

Entre els seus objectius destaquen: aconseguir detectar de manera precoç les situacions de risc, realitzar una valoració interdisciplinària de les situacions de risc, donar suport i atenció a la dona embarassada, a la seva parella i a l’entorn, informar i sensibilitzar a la dona embarassada i la seva parella dels efectes dels tòxics sobre el fetus, facilitar i garantir la continuïtat assistencial de la dona embarassada de risc i el nadó durant l’embaràs, el part i el postpart, fomentar l’establiment del vincle efectiu de base segura mare/nadó, realitzar la intervenció necessària eficient i coordinada entre tots els professionals implicats en el protocol, i realitzar un registre de casos detectats.

Correu de contacte: maltractamentprenatal@hospiolot.cat

Tota la informació de la PEHSU Garrotxa aquí

Tríptic informatiu PEHSU

L’augment de la prevalença d’obesitat infantil constitueix un problema important de salut i és considerada com l’epidèmia del segle XXI. La consulta d’obesitat intenta un abordatge apropiat i individualitzat a les necessitats de cada infant d’aquesta patologia.
La importància del seu seguiment contribueix a prevenir la cronicitat del procés en l’edat adulta. Aconseguir un pes adequat no tan sols actua a la salut present del nen/a, sinó també contribueix a prevenir futures malalties com: la hipertensió, les afeccions cardiovasculars o la diabetis.
A la consulta es valora el perfil fisiològic de cada pacient, la seva condició metabòlica, les seves activitats, perfil de sedentarisme, coordinació d’hàbits familiars i la seva alimentació, i es promou l’actitud de canvi per triar una alimentació saludable i activitats adequades al seu entorn social.

 • Anton Foguet
 • Stephan Schneider

La consulta de pediatria prenatal té la finalitat d’informar i valorar patologies fetals diagnosticades durant l’embaràs, crear un pla de treball amb els diferents professionals de l’atenció perinatològica que s’anticipi als problemes derivats d’aquestes patologies i orientar els pares en el maneig i la presa de decisions.

 • Ernesto Segarra

ATENCIÓ COMUNITÀRIA:

 • Comissió de maltractament infantil

 • Comissió de mutilació genital i matrimonis forçats

 • Curs de formació continuada en pediatria

 • Espai mare-nadó

 • Programa de salut i escola

 • Taula d’infància

 • Participació al “Pla Interdepartamental d’atenció i interacció social i sanitària” (PIAISS)

ON SOM

  • Pediatres:

   • Ferran Campillo

   • Emilià Heras

   • Adriana Ortega

   • Ernesto Segarra

  • Infermeres:

   • Imma Pagès

   • Carme Bosch

   • Janina Coromina

   • Nuri Coderch

  • On som:

   • Horari de 8h a 20h

   • Tel. 972261916

   • Passeig de Barcelona, 22

   • 17800 Olot, Garrotxa

  • Pediatra: Marlene Rojas

  • Infermera: Neus Felip

  • On som:

   • Tel. 972273816

   • Avinguda Girona, 53

   • 17800 Olot, Garrotxa

  • Pediatre: Emilià Heras

  • Infermera: Olga Coderch

  • On som:

   • Tel. 972590573

   • Carrer Prat de la Riba, 9

   • 17850 Besalú, Garrotxa

  • Pediatres:

   • Adolfo Alegre

   • Elena Soques

  • Infermera: Teresa Franquesa

  • On som:

   • Tel. Campdevànol: 972730062

Carrer Llevant, 13

17530 Campdevànol, Ripollès

   • Tel. Ribes de Freser: 972727709

Passeig de Guimerà, 6

17534 Ribes de Freser, Ripollès

  • Pediatres:

   • Adolfo Alegre

   • Laia Ferré

   • Adriana Ortega

   • Ernesto Segarra

   • Elena Soques

   • Maria Rocío Vilchez

  • Infermeres:

   • Anna Mas

   • Sandra Riba

  • On som:

   • Tel. Camprodon: 972741213

C/ Mossèn Cinto Verdaguer, 1

17867 Camprodon, Ripollès

   • Tel. Sant Joan les Abadesses: 972723251

C/ Somatenista Ramon d’Urg., 34

17860 Sant Joan les Abadesses, Ripollès

  • Pediatres:

   • Adolfo Alegre

   • Tanya Torres

   • Maria Rocío Vilchez

  • Infermera:

   • Elisabet Sancho

   • Núria Tarrés

  • On som:

   • Tel. 972703203

   • Carrer Macià Bonaplata, 8

   • 17500 Ripoll, Ripollès

  • Pediatre: Eduardo Sacristán

  • Infermera: Elisabet Alberni

  • On som:

   • Tel. 972290836

   • Carrer de Jaume Balmes, 1

   • 17857 St. Joan les Fonts, Garrotxa

  • Pediatra: Roser Teixidor

  • Infermera: Montse Mora

  • On som:

   • Tel. St. Esteve d’en Bas: 972690302

   • Tel. St. Feliu de Pallerols: 972444298

   • Tel. Les Planes d’Hostoles: 972448112

   • Carrer Dr. Turró, 2 (St. Esteve d’en Bas)

   • 17179 La Vall d’en Bas, Garrotxa

VULL VISITAR-ME

Consulta de REVISIÓ (9R): són les pautades per l’EPTG per fer el seguiment segons el “Programa del nen sa” del Departament de Salut. Només es poden demanar per telèfon o de presència al taulell. NO ES PODEN DEMANAR VIA INTERNET. Consultar el calendari de revisions previstes.

Cita prèvia (9c): són les adequades per comentar o visitar problemes de salut no urgents. Es poden demanar per internet

Consulta Urgent: són les adequades per problemes de salut que s’han de visitar en les primeres 24-48 hores. Es poden demanar per internet

Visites especialitzades: derivació des del/la pediatre de capçalera.

Visites de mútues: els infants que disposen de mútues amb concert amb l’HOCG poden demanar hora a consultes directament per urgències i visites de revisió als matins.

APLICACIONS D’INTERÈS

RECOMANACIONS DE L’EPTG

Go to Top