Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa2022-04-11T12:26:18+01:00

Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa

NOTÍCIES

24 de març, II Jornada de Salut Mediambiental Pediàtrica a Olot

II Jornada de Salut Mediambiental Pediàtrica a Olot

El 24 de març tindrà lloc la II Jornada de Salut Mediambiental Pediàtrica a l’Hospital d’Olot, per a professionals de la salut maternoinfantil, de l’atenció a la infància i a l’adolescència i de medi ambient. 
El canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica són dos dels principals reptes per a la salut planetària del proper segle, que afecten i afectaran especialment a la infància. Aquests són alguns dels reptes i solucions que es plantejaran des d’una mirada pediàtrica.

El canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica són dos dels principals reptes per a la salut planetària del proper segle. Les característiques úniques de la infància i l’adolescència situen aquest col·lectiu com un dels principals afectats per aquests factors mediambientals de risc. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que, tot i que els menors de 5 anys suposen al voltant del 12% de la població mundial, rebran el 88% de la càrrega de malalties i mortalitat atribuïble al canvi climàtic. Al seu torn, les noves guies de l’OMS del 2021 sobre qualitat de l’aire estimen que vora el 97% dels infants europeus respiren aire contaminat. 

Aquests emergents i rellevants reptes sanitaris requereixen un abordatge innovador des d’àmbits molt diversos, també fora de l’estrictament sanitari. Segons el Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides, les solucions basades en la natura poden contribuir a mitigar o corregir molts dels actuals problemes en salut i medi ambient. La renaturalització de les ciutats, amb el focus a les escoles, així com la prescripció de natura, són puntals per una transformació cap a un nou model de salut. 

La Salut Mediambiental Pediàtrica (SMAP) o Pediatria Ambiental és una emergent subespecialitat pediàtrica que aborda la salut i medi ambient de la infància i adolescència. El 2010 l’OMS va establir les guies per a la creació d’unitats especialitzades que haguessin de desplegar l’assistència, la formació, l’educació comunitària, la recerca i l’assessorament en aquest àmbit. El 2016 es va entomar el repte i es va posar en marxa la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica (PEHSU) de Catalunya, situada a la Garrotxa. El 2019 va tenir lloc la I Jornada de Salut Mediambiental a Olot, un punt de trobada per a professionals de la salut maternoinfantil, de l’atenció a la infància i l’adolescència, i del medi ambient en general, obert a tota la societat civil, on s’exposaren, es debateren i s’actualitzaren coneixements i propostes de millora sobre la influència del medi ambient en la salut infantil. Després d’una pausa propiciada per la pandèmia de la Covid-19, el 24 de març de 2023 tindrà continuïtat amb una segona edició centrada en les solucions que des de la salut mediambiental es poden oferir a la multitud de problemàtiques existents en l’àmbit de la salut i el medi ambient. 

Inscripcions a pehsu.cat 

Programa de la jornada: II Jornada SMAP

I Formació bàsica en salut mediambiental pediàtrica (SMAP)

I Formació bàsica en salut mediambiental pediàtrica (SMAP)

Està adreçat a pediatres i residents de pediatria, així com altres professionals de la salut maternoinfantil.

La Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa organitza la I Formació bàsica en salut mediambiental pediàtrica (SMAP). Començarà el 15 de febrer i finalitzarà l’1 de març i serà en un format híbrid.

Durant el curs s’explicaran els principis generals de la salut mediambiental pediàtrica i les exposicions mediambientals de risc i factors protectors més rellevants per la salut dels infants i adolescents. Està adreçat a pediatres i residents de pediatria, així com a d’altres professionals de la salut maternoinfantil.

El curs és gratuït i cal fer la inscripció a pehsu.cat

Tríptic Formació SMAP

L’Hospital d’Olot adapta el bosc dels Tres Roures

L’Hospital d’Olot adapta el bosc dels Tres Roures 

S’ha pavimentat una part del bosc per fer-lo accessible i s’hi han construït dos punts de reunió amb bancs. 
En una segona fase, prevista per al 2023, s’hi vol instal·lar la senyalització i consolidar-hi activitats que ja s’hi porten a terme. 

L’Hospital d’Olot ja compta amb un bosc adaptat annex al centre sanitari. Es tracta del turó dels Tres Roures, que es va cedir fa uns anys i que s’ha adequat perquè en puguin fer ús professionals, pacients i familiars. Les obres han estat possibles gràcies a la Diputació de Girona, que n’ha finançat el cost en un 50%; també ha comptat amb la col·laboració del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa.

Les obres d’accessibilitat al turó dels Tres Roures van començar a finals de juliol i en poques setmanes es van poder finalitzar. S’han pavimentat els accessos i una part de l’interior del bosquet amb sauló sòlid, un material que permet l’accés fàcil amb cotxets, cadires de rodes i caminadors, i perquè també hi puguin passejar persones amb mobilitat reduïda. A banda de l’accés, s’hi han adaptat dos punts de reunió amb bancs, construïts amb les espècies invasores del bosc (les acàcies) per garantir-ne una integració total en el paisatge.

En una segona fase, prevista per al primer trimestre del 2023, es pretén impulsar la senyalització del bosc. Seguint la línia del projecte, s’hi col·locaran les recomanacions, les normatives d’ús i la informació de la fauna i flora en tots els llenguatges: llenguatge oral (àudio), llenguatge escrit (amb lletra i amb Braille), llenguatge de signes (mitjançant codi QR) i llenguatge gràfic (amb pictogrames).

Malgrat facilitar-ne l’accés aquest 2022, des del 2020 el bosc ja acull diferents activitats. Des de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica s’hi organitza dos cops l’any el projecte Un arbre, un nadó, gràcies al qual les famílies que han tingut els seus fills a l’Hospital d’Olot hi planten un plançó, o la visita d’alumnes de les escoles de la Garrotxa per introduir en els nens i nenes la idea que la salut també depèn dels factors mediambientals. Per altra banda, des del Servei de Rehabilitació-Logopèdia s’hi fan trobades mensuals amb un grup de pacients amb dificultats comunicatives. Durant l’estiu també s’hi havien organitzat les classes de preparació al part i les de postpart.

Guanyador dels primers premis Innova’t de la Fundació

El projecte Gaudir d’un entorn inclusiu va ser el guanyador dels I Premis Innova’t de la Fundació el 2019, un concurs per als treballadors del centre que se celebra cada dos anys. La irrupció de la pandèmia de la Covid-19 el 2020 va alentir l’aplicació immediata del projecte.  

Gaudir d’un entorn inclusiu va ser un projecte del Servei de Rehabilitació-Logopèdia de la Fundació, i pretén definir itineraris adaptats, amb exercicis i recomanacions, a l’entorn de l’Hospital per integrar-lo com un espai únic. El foment de l’activitat física i la millor qualitat de vida, sobretot per a pacients ingressats i familiars, són els objectius que persegueix la iniciativa.

notícies pediatria

BLOG

Blog pediatria #EPTGiR: Consells per viure amb un nadó durant la pandèmia COVID-19

Consells per viure amb un nadó durant la pandèmia

Tots els nadons ploren. La majoria, ploren molt des de les dues setmanes de vida fins als dos mesos. Alguns ploren més que d’altres. Per a molts, el plor és una de les parts més estressants que s’estrenen com a pares.

Generalment, els nous pares poden buscar recolzament social i ajuda externa. Però què passa ara, quan tenim restricció de moviments i contactes? Què passa quan els avis no poden venir a ajudar o els nostres amics no passen a prendre un cafè? Què passa quan les famílies es veuen afectades per la pèrdua sobtada de la feina, el tancament d’escoles i altres restriccions en el context de la pandèmia? Aquí teniu alguns suggeriments:

Prova tots els trucs relaxants
Els nadons que ploren volen que els tranquil·litzin. És possible que hagueu de provar diverses coses, una i altra vegada, abans que es calmin. Intenteu sostenir-los, alimentar-los, embolcallar-los, bressolar-los suaument, cantar-los. Si això no funciona, preneu-vos un descans. Assegureu-vos que el vostre nadó estigui en un entorn segur per a dormir (panxa amunt sobre una superfície ferma, amb un llençol ajustat. Sense mantes suaus, joguines ni coixins). Mentre que alguns nadons ploren durant molta estona, molts pares se sorprenen de la rapidesa en què s’adormen mentre ploren.

Para atenció a les teves necessitats
Particularment per a les mares que lacten, que poden sentir com la demanda del nadó és incessant: descanseu tant com pugueu i intenteu dormir quan el nadó ho fa. Troba temps per a tu mentre la teva parella té cura del nadó. Posa’t els auriculars i truca a algun amic o parent, pren una tassa de te o simplement, relaxa’t.

Connecta’t amb altra gent
El distanciament social durant el brot de COVID-19 pot ser aïllant. Proveu els xats amb vídeo o les xarxes socials per mantenir el contacte. Si sou amics o familiars d’algú que acaba de tenir un nadó, abans de donar consells escolteu primer. Imagineu-vos que esteu amb els pares recent estrenats i els podeu oferir el vostre recolzament i tranquil·litat sense paraules. Tenir en compte aquesta imatge pot ajudar a donar el suport social que tots els nous pares necessiten.

Feu servir els vostres “ajudants”
Involucreu els germans grans tant com pugueu perquè siguin els vostres ajudants especials.

Busqueu ajuda
La depressió post part és una malaltia més freqüent del què ens pensem. Si has tingut antecedents de depressió abans del naixement, pots tenir major risc de patir-ho. Parla amb el teu metge quan abans millor per ajudar a prevenir aquest possible risc. Molts metges, pediatres, infermeres i professionals de la salut mental estan programats per a visites telemàtiques i et poden ajudar.

Si llegiu això i sou amics, parents o veïns d’una família amb un nadó, aquest és el moment de comunicar-vos-hi. Penseu formes en què pugueu ajudar. A més del suport social, pots comprar bolquers? Pots deixar menjar per als adults o per els altres nens?

Trobeu una comunitat
A les noves mares els pot ser útil compartir experiències amb altres mares, a més de buscar ajuda en amics, parents i personal mèdic, busqueu fòrums de discussió i comunitats d’altres mares que comparteixen les seves històries “online”.

El vostre pediatre, personal d’infermeria i llevadora estan aquí per ajudar-vos. No dubtis mai en demanar-los consell. Som un altre recurs per ajudar a comprendre el teu nadó i les teves pròpies necessitats.

Per: Robert Sege, MD, PhD. Last Updated 3/23/2020. Source: American Academy of Pediatrics (Copyrigt© 2020)

Traducció i modificació de l’anlgès:
Dr. Ernesto Segarra García. Pediatre. ABS Olot.
Equip Pediàtric Territorial Garrotxa i Ripollès (EPTGiR)
pediatria.garrotxa@gencat.cat
www.hospiolot.cat/pediatria

Blog pediatria #EPTGiR: prevenció del coronavirus, Universitat Stanford

Blog pediatria #EPTGiR (VÍDEO): prevenció del coronavirus, Universitat Stanford

La Facultat de Medicina de la Universitat d’Stanford (Califòrnia, EUA) exemplifica en aquest vídeo com impacta el virus SARS-CoV-2 i provoca el COVID-19.

La transmissió es pot prevenir.

QUI SOM?

L’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa (EPTG) és el responsable de la salut de tots els infants i adolescents de 0 a 15 anys de les comarca de la Garrotxa. L’actuació engloba el període prenatal, neonatal, de lactant, la infància, el nen, l’adolescent i fins i tot el jove, en alguns casos.

L’EPTG assumeix l’atenció pediàtrica hospitalària i de primària de la Garrotxa. L’equip consta de 14 pediatres i 15 infermeres pediàtriques.

L’equip dona servei a l’Hospital d’Olot i a les àrees bàsiques de salut de les dues comarques: Olot i Olot nord, Besalú, Vall d’en Bas-Hostoles i Sant Joan les Fonts.

Ferran Campillo López
Laia Ferré Moragues
Anton Foguet Vidal (director assistencial de l’EPTGiR)
Adriana Ortega Trangoni
Diego A. Rincon Díaz
Marlene Rojas de Mills
Eduardo Sacristán Vázquez
Stephan Otto Schneider
Ernesto Segarra García
Roser Teixidor Feliu
Tanya Torres Fiallos

Elisabet Alberni Soler
Carme Bosch Capdevila
Olga Coderch Porras
Nuri Coderch Sacrest
Janina Coromina Massó
Marta Espona Vilar (referent infermeria de l’ICS)
Neus Felip Caulas
Teresa Franquesa
Núria Tarrés Prat
Anna Mas Terradellas
Montse Mora Brugués
Imma Pagès Viñals
Sandra Ribas Call (referent infermeria Ripollès)
Elisabet Sancho Valls
Susagna Serrano Pagès (referent infermeria FHOCG)

L’objectiu general de l’EPTG és garantir una atenció primària pediàtrica eficient i de qualitat, tot apropant-la a l’entorn natural del nen i l’adolescent, és a dir, apropant-la a la comunitat i una atenció hospitalària amb les mateixes característiques.

 • Garantir que tots els infants i adolescents de 0 a 14 anys tinguin un facultatiu d’atenció pediàtrica i una infermera de referència i puguin ser atesos tots els dies de la setmana en un dispositiu d’alta accessibilitat.

 • Participar de forma multidisciplinària i transversal amb els altres serveis dedicats a la infància per abastar tots els aspectes d’una salut integral mitjançant un estil de vida saludable.

 • Donar assistència homogènia i equitativa al territori.

 • Donar atenció propera al punt on es genera la demanda i segons els estàndards internacionals de coneixement científic.

 • Potenciar la gestió del coneixement entre professionals i nivells.

 • Potenciar el contínuum assistencial (atenció primària i atenció hospitalària).

 • Garantir la cartera de serveis.

QUÈ FEM

ATENCIÓ PRIMÀRIA:

Se segueix el Programa del nen sa marcat pel Departament de Salut i en ell s’emmarquen tot un seguit de visites, bàsicament de promoció d’hàbits saludables i de comprovació que l’exploració de l’infant està dins la normalitat. S’atenen també les visites demanades pels pares per dubtes i/o sospites de patologies no urgents, a més de les urgències habituals.

L’EPTG dona assistència a les quatre àrees bàsiques de salut de la Garrotxa: Olot, Besalú, la Vall d’en Bas-Hostoles i Sant Joan les Fonts.

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA I ESPECIALITZADA:

Anton Foguet i Stephan Schneider

Infermeres pediàtriques

Anton Foguet i Stephan Schneider

Anton Foguet i Stephan Schneider

Anton Foguet i Stephan Schneider

Ferran Campillo

Laia Ferré

Anton Foguet

Adriana Ortega

Marlene Rojas

Eduardo Sacristán

Ernesto Segarra

 • Bernardo Núñez

La consulta de cirurgia pediàtrica és el resultat d’un acord de treball entre l’Hospital d’Olot i el Parc Taulí de Sabadell. Es visiten tots aquells infants que necessiten cirurgia. Un cop valorat cada cas, es decideix si pel tipus d’intervenció s’intervé a l’Hospital d’Olot o es deriva al Parc Taulí de Sabadell.

Per minimitzar el dolors dels infants no es realitza l’analítica preoperatòria i es procura posar l’accés endovenós un cop els infants ja estan adormits.

 • Stpehan Schneider

A la consulta d’ecografia pediàtrica es fan ecografies de maluc neonatal, del cervell del nadó, de tumefaccions que han observat els pediatres, del pulmó, de l’aparell locomotor i de tots els òrgans interns de l’abdomen. És una tècnica innòcua i ben tolerada pels infants.

 • Ginecòloga: Sandra Tudela
 • Pediatre: Ferran Campillo
 • Llevadora: Lídia Coromina
 • Treballadora social: Ester Barris

La Unitat de Maltractament Prenatal (UMP) sorgeix del treball en xarxa de diferents professionals que treballen en l’etapa perinatal i de la necessitat de poder treballar preventivament en la salut física i emocional de l’infant, la dona embarassada i la parella; tot iniciant el més aviat possible, ja des de l’embaràs, una tasca de detecció i posterior intervenció en les situacions de risc.

Entre els seus objectius destaquen: aconseguir detectar de manera precoç les situacions de risc, realitzar una valoració interdisciplinària de les situacions de risc, donar suport i atenció a la dona embarassada, a la seva parella i a l’entorn, informar i sensibilitzar a la dona embarassada i la seva parella dels efectes dels tòxics sobre el fetus, facilitar i garantir la continuïtat assistencial de la dona embarassada de risc i el nadó durant l’embaràs, el part i el postpart, fomentar l’establiment del vincle efectiu de base segura mare/nadó, realitzar la intervenció necessària eficient i coordinada entre tots els professionals implicats en el protocol, i realitzar un registre de casos detectats.

Correu de contacte: maltractamentprenatal@hospiolot.cat

Tota la informació de la PEHSU Garrotxa aquí

Tríptic informatiu PEHSU

L’augment de la prevalença d’obesitat infantil constitueix un problema important de salut i és considerada com l’epidèmia del segle XXI. La consulta d’obesitat intenta un abordatge apropiat i individualitzat a les necessitats de cada infant d’aquesta patologia.
La importància del seu seguiment contribueix a prevenir la cronicitat del procés en l’edat adulta. Aconseguir un pes adequat no tan sols actua a la salut present del nen/a, sinó també contribueix a prevenir futures malalties com: la hipertensió, les afeccions cardiovasculars o la diabetis.
A la consulta es valora el perfil fisiològic de cada pacient, la seva condició metabòlica, les seves activitats, perfil de sedentarisme, coordinació d’hàbits familiars i la seva alimentació, i es promou l’actitud de canvi per triar una alimentació saludable i activitats adequades al seu entorn social.

 • Anton Foguet
 • Stephan Schneider

La consulta de pediatria prenatal té la finalitat d’informar i valorar patologies fetals diagnosticades durant l’embaràs, crear un pla de treball amb els diferents professionals de l’atenció perinatològica que s’anticipi als problemes derivats d’aquestes patologies i orientar els pares en el maneig i la presa de decisions.

 • Ernesto Segarra

ATENCIÓ COMUNITÀRIA:

 • Comissió de maltractament infantil

 • Comissió de mutilació genital i matrimonis forçats

 • Curs de formació continuada en pediatria

 • Espai mare-nadó

 • Programa de salut i escola

 • Taula d’infància

 • Participació al “Pla Interdepartamental d’atenció i interacció social i sanitària” (PIAISS)

ON SOM

  • Pediatres:

   • Ferran Campillo

   • Emilià Heras

   • Adriana Ortega

   • Ernesto Segarra

  • Infermeres:

   • Imma Pagès

   • Carme Bosch

   • Janina Coromina

   • Nuri Coderch

  • On som:

   • Horari de 8h a 20h

   • Tel. 972261916

   • Passeig de Barcelona, 22

   • 17800 Olot, Garrotxa

  • Pediatra: Marlene Rojas

  • Infermera: Neus Felip

  • On som:

   • Tel. 972273816

   • Avinguda Girona, 53

   • 17800 Olot, Garrotxa

  • Pediatre: Emilià Heras

  • Infermera: Olga Coderch

  • On som:

   • Tel. 972590573

   • Carrer Prat de la Riba, 9

   • 17850 Besalú, Garrotxa

  • Pediatre: Eduardo Sacristán

  • Infermera: Elisabet Alberni

  • On som:

   • Tel. 972290836

   • Carrer de Jaume Balmes, 1

   • 17857 St. Joan les Fonts, Garrotxa

  • Pediatra: Roser Teixidor

  • Infermera: Montse Mora

  • On som:

   • Tel. St. Esteve d’en Bas: 972690302

   • Tel. St. Feliu de Pallerols: 972444298

   • Tel. Les Planes d’Hostoles: 972448112

   • Carrer Dr. Turró, 2 (St. Esteve d’en Bas)

   • 17179 La Vall d’en Bas, Garrotxa

VULL VISITAR-ME

Consulta de REVISIÓ (9R): són les pautades per l’EPTG per fer el seguiment segons el “Programa del nen sa” del Departament de Salut. Només es poden demanar per telèfon o de presència al taulell. NO ES PODEN DEMANAR VIA INTERNET. Consultar el calendari de revisions previstes.

Cita prèvia (9c): són les adequades per comentar o visitar problemes de salut no urgents. Es poden demanar per internet

Consulta Urgent: són les adequades per problemes de salut que s’han de visitar en les primeres 24-48 hores. Es poden demanar per internet

Visites especialitzades: derivació des del/la pediatre de capçalera.

Visites de mútues: els infants que disposen de mútues amb concert amb l’HOCG poden demanar hora a consultes directament per urgències i visites de revisió als matins.

APLICACIONS D’INTERÈS

RECOMANACIONS DE L’EPTG

No hi ha extensions per instal·lar o activar. <a href="%1$s" title="Return to the Dashboard">Return to the Dashboard</a>

Go to Top